Heřmanov porazil Dobkovice 6:1, Union Děčín pak zase Přestanov 3:0. Malšovice doma vydolovaly proti Tisé dva body, porážku si připsalo Horní Podluží a Benešov nad Ploučnicí.

Heřmanov se déle zahříval

Hodinu držely oslabené Dobkovice krok s heřmanovským favoritem. Jenže zbytek zápasů patřil „domácím", kteří hostům nasázeli za půlhodinku pět branek.

„Zápas jsme nemohli hrát doma ve Fojtovicích, proti byl terén. Za velmi slušné návštěvy se hrál na děčínské umělce," podotkl vedoucí Heřmanova František David.

Ten v úvodních minutách sledoval nervozitu heřmanovských fotbalistů. „A taky byla znát absence kapitána Rojka," doplnil David. Přesto šel Heřmanov do vedení, kdy po akci Betyára otevřel skóre Znamínko.

Nástup do druhého poločasu zachytily lépe Dobkovice a po chybě soupeřovy obrany brzy vyrovnal Michal Štol. A navíc za deset minut musel pod sprchy po druhé žluté Znamínko. „To nám paradoxně uškodilo. Místo opatrné hry se naši hráči hnali do útoku. A soupeř nás trestal," posteskl si kouč Dobkovic Zdeněk Štol.

Hlavní slovo měl v poslední půlhodině Miroslav Betyár. Ten zvýšil na 2:1, za deset minut těžil z akce Šturma. V 80. minutě si dal vlastní gól Popčák, o chvilku později završil Betyár hattrick a nedělní střelecký účet pak uzavřel střídající Stehlík po další akci velmi agilního Šturma.

„Utkání se možná rozhodlo už před samotným začátkem, jelikož jsem postrádal tři klíčové hráče základní sestavy. Takže jsme to museli lepit na poslední chvíli. Hodinu jsme se snažili držet s Heřmanovem krok, ale zbytek zápasu už patřil soupeři, který vyhrál zaslouženě," dodal dobkovický trenér.

TJ Heřmanov – SK Dobkovice 6:1 (1:0)
B: Betyár 3, Znamínko, Popčák vl., Stehlík. R: Sabo. ŽK: 3:1. ČK: Znamínko. Diváci: 120.
Heřmanov: Pospíchal – Majerik, Čapek, Havlíček, Líbal – Šturm, Mataj, Vlasák (66. Stehlík), Wenzel (72. Váňa) – Znamínko, Betyár (87. Svoboda).
Dobkovice: Vlk – Tomášek, Popčák, Martin, Řeháček – Doksanský, Karlík, M. Štol, Dvořák – R. Štol, Fous.

Union parádně pokřtil kabiny

Poprvé si mohli hráči děčínského Unionu vyzkoušet zbrusu nové kabiny. A v prvním mistrovském zápase je také řádně pokřtili, když doma porazili nebezpečný Přestanov 3:0.

„Začátek utkání probíhal v režii hostů a naši hráči se na hřišti hledali," pravil vedoucí Libor Eichelmann. Hosté více drželi míč a byli aktivnější. Do nových kabin ale šli spokojenější domácí. Nejprve jim udělal radost Sejkora, který za Staňka dorazil vyraženou střelu Brázdila. Ještě veseleji bylo v Bynově po půl hodině hry. Aut Bezoušky doputoval k Očipkovi, který ještě přihrál Galašovi, který krásnou střelou překonal přestanovského brankáře.

„Do druhého poločasu jsme chtěli vstoupit aktivně. Ale opak byl pravdou a Přestanov nás mačkal jako citrón. V několika situacích nás podržel výborně chytající Jeřábek," přiznal Eichelmann.

Hosté tak nesnížili, naopak devět minut před koncem je definitivně srazil Očipka, který proměnil penaltu. „Kluci měli výbornou morálku a naše nové kabiny slyšely vítězný pokřik," uzavřel vše.

Union Děčín – Přestanov 3:0 (2:0)
B: Sejkora, Galaš, Očipka (PK). R: Čáka. ŽK: 1:3. Diváci: 50.
U. Děčín: Jeřábek – Eichelmann, J. Němec, M. Němec (84. Fojt), Bedrníček – Bezouška, Brázdil, Kalaš, Sejkora – Očipka (88. Sobotka), Galaš (73. Vyskočil).

Čechie na nové koště nevyzrála

Horní Podluží vstoupilo do jarní části porážkou 2:3 na půdě Chabařovic. Domácí tak slavili první výhru pod novým trenérem.

„Začali jsme docela nešťastně, domácí už v první minutě kopali penaltu," začal s hodnocením trenér Podluží Martin Petružálek. Pak hosté přežili šanci domácích, když Krajčoviče zachránila tyčka. A ve 20. minutě Boštík dokonce vyrovnal. „Bohužel za šest minut jsme nezastavili domácího Hurala, který se prosmýkl kolem čtyř hráčů a vyzrál i na brankáře," mrzelo Petružálka.

Po změně stran pak přišla pro Čechii další pohroma. „U vápna jsme ztratili míč a byl z toho třetí gól," kroutil hlavou trenér hostí. Jenže vzápětí šli domácí do deseti a Bulejko z trestného kopu snížil. „Posledních patnáct minut jsme vrhli všechny síly do útoku. Ale vyrovnat se nám nepodařilo. Soupeři tak můžu pogratulovat ke třem bodům, které se jim hodí v boji o záchranu. Zápas byl nakonec velmi vyrovnaný. Ztráta bodů mě mrzí, ale je to sport," dodal Petružálek.

Slovan Chabařovice – Čechie Horní Podluží 3:2 (2:1)
B: Kytka (PK), Hural, Levinský – Boštík, Bulejko. R: Dušík. ŽK: 3:4. ČK: Eichler (CH). Diváci: 70.
H. Podluží: Krajčovič – Riedel, Sobota, Peleška, M. Bužík – Chaloupecký, Herman, Bulejko, Fučík (80. Kovač) – Bandas, Boštík.

Benešov zazdily zahozené šance

S porážkou 1:5 se vrátil Benešov nad Ploučnicí ze hřiště silného Chuderova. Svěřenci Jana Polanského se ale mohou zlobit jen sami na sebe.

„Těžko se mi tento zápas hodnotí. V prvních dvaceti minutách jsme totiž měli tři tutové šance a mohlo to být 3:0," zlobil se benešovský trenér.

„Je pravda, že kdyby Benešov ty šance proměnil, zápas by vypadal jinak," upřímně říkal domácí kouč Roman Tikovský.

Chuderov udeřil z první šance, kdy se z boku trefil Jouza. A když se ke konci poločasu během pěti minut postupně trefil Guttmann s Gabrielem, bylo prakticky rozhodnuto. „Sice jsme ještě snížili na 3:1, ale na zvrat to opravdu nebylo," dodal Polanský.

Domácí totiž přidali ještě další dvě trefy. Nejprve proměnil penaltu Krnáč, jarní premiéru pak Benešovu ještě více znechutil druhou trefou v zápase domácí kapitán Guttmann.

FK Chuderov – MSK Benešov n. Pl. 5:1 (3:0)
B: Guttmann 2, Jouza, Gabriel, Krnáč (PK) – Dan. Marek. R: Svoboda. ŽK: 1:2. Diváci: 50.
Benešov: Minařík – Knespl, Kropáč, Jäger (80. Špringl), Krédl, Horvát, Kolář, Pop, Hora (35. Ondrejkovič), Dan. Marek, Polanský (69. Verbíř).

Malšovice zachránila nevídaná minela

Už to vypadalo, že jarní premiéra Malšovicím pořádně zhořkne. Jenže i když ještě v poslední minutě prohrávaly, nakonec braly po penaltách dva body.

„Nakonec je to pro nás zlatý výsledek. Tisá hrála velmi dobře do obrany a jen těžko jsme se tam dostávali," povídal asistent trenéra Radovan Urban.

„Domácí byli aktivnější a více drželi míč. Svou hrou mě mile překvapili. Ale více šancí jsme měli my," pravil trenér Tisé Ivo Linhart.

Hosté šli do vedení po brejkové situaci, kterou gólově zužitkoval Kudrman. „Pak tam byla další velká šance, kterou jsme zazdili," mrzelo Linharta. V nastaveném čase se narodil klíčový okamžik. Na míč, který letěl z půlky hřiště vyběhl brankář David, podklouzl a Malšovice se tak velmi lacino dostaly k vyrovnání a následným penaltám. „V životě jsem tak smolný gól neviděl. Ten míč mohl klidně doklouzat vedle brány, ale nestalo se. Pro nás je to veliká ztráta," dodal na závěr Linhart.

FK Malšovice – Spartak Tisá 1:1 (0:0) – na PK 4:2.
B: P. Veselý ml. – Kudrman. R: Červený. ŽK: 0:2. Diváci: 70.
Malšovice: Hvozdovič – Jirásek (80. Urban), Zápotocký, Nedělka, Janda – Klínský, Dědič (70. Hora), D. Kutzler, Kudrna – Stránský, P. Veselý ml.