Tři zápasy v přípravě prohráli, teď si spravili chuť. Severočeský Varnsdorf v rámci soustředění  na heřmanickém pažitu přestřílel mladíky Slovanu Liberec 7:2. "Na hřišti jsme měli torzo. Kluci hráli s chutí a v pohybu. Chtěli jsme praktikovat vysoký presink a soupeře napadat. V poločase jsme vedli 3:0, to se pak hraje daleko lépe. Mrzí mě obdržené branky, trochu jsme polevili v koncentraci. Byl to dobrý zápas, jsem rád, že se, až na jeden případ, nikdo nezranil," hodnotil utkání trenér Zdenko Frťala.

"První půle byla z naší strany špatná. Byli jsme špatní, nedokázali jsme soupeře napadat a posouvat se v bloku, což Varnsdorf trestal. Po poločase jsme se zlepšili, získali jsme míč a Dominik Gembický snížil. Ale namísto toho, abychom se chytili, jsme pak dostali další dva góly. To už nás definitivně srazilo. Byly to z naší strany naivní až dětské chyby, musíme se z tohoto utkání poučit," přiznal trenér liberecké juniorky Petr Papoušek.

Ne všichni hráči ve varnsdorfském kádru jsou fit. "Minulý týden toho bylo víc, dáváme se dohromady. Přeci jen ale byli kluci, kteří nemohli hrát. Například Petr Zieris má tržnou ránu na hlavě. Bohužel to vypadá, že Gary Cennerazzo má problémy s ramenem," posteskl si.

Na lavičce seděl ve varnsdorfské teplákovce Martin Fenin. Ten naposledy zkoušel štěstí v Brně, z jeho angažmá ale sešlo. "S Martinem máme určitý dlouhodobý projekt. Teď jsme tak v půlce. Všechno se bude odvíjet od jeho zdravotního stavu. Je ve fázi, když čtyři měsíce netrénoval, ani nehrál. Za měsíc to nedoženete, je to běh na delší trať. Ale pokud to bude pokračovat, byli bychom všichni rádi, aby nám tady předvedl umění, které v sobě určitě má," usmíval se Frťala.

Kádr na podzimní sezónu Fortuna národní ligy má Varnsdorf prakticky sestaven. Rozloučili jsme se s jabloneckými hráči Novákem a Munzarem. Po naše dva dorostence aktuálně hledáme nějaké adekvátní týmy, kde by mohli hrát. Je nás tak o čtyři méně, z devadesáti procent by se to už nemělo měnit," prozradil.

Do prvního mistrovského utkání čekají na Varnsdorf ještě dva testy. V sobotu od 11.00 hrají v Modré proti Teplicím, pak je ještě čeká pohárového utkání. "Z 80 % tady máme nový tým, je tedy potřeba vypilovat ještě spousta věcí. Není to krátkodobá záležitost. Ten začátek máme za sebou. Viděli jsme, že proti Liberci tam byla hromada další šancí. Poslední dva týdny se zaměříme na ryze fotbalové věci," dodal Zdenko Frťala.

FK Varnsdorf - FC Slovan Liberec 7:2 (3:0)

B: Kocourek 2, Kozma 2, Schulz, Luňák, Švantner - Gembický, Koshelev.

FK Varnsdorf: Samoel (70. Vaňák) - Cenerazzo (Luňák), Zbrožek, Chlumecký, Beránek - Barac, Bláha, Bílek, Kocourek (Kozma), Schulz - Švantner.