„Jsou tady dobré podmínky k fotbalu,“ řekl funkcionář při slavnostním vyhlášení turnaje Tipsport Malta Cup.

Demajo kdysi sám kopal do míče, stal se tu trojnásobným mistrem ligy. Teď už mu táhne na sedmdesát let a přál by si, aby Malta budila respekt. Těžký úkol – vždyť národní tým „drží“ 182. místo v žebříčku FIFA (a je tedy za Barbadosem nebo Čadem).

Cristiano Ronaldo.
Ronaldo dostal za daňové úniky podmínku a vysokou pokutu

Pomoci má infrastruktura. Místní do ní dali miliony.

„Není to tady snadné. Pouze na dvou stadionech je přírodní trávník,“ zmínil Demajo. Hlavní – na české poměry neznámý – problém? Údržba. „Chybí nám voda, protože tu kromě zimy takřka neprší. A chybí i písek. Musíme ho dovážet,“ dodal.

Možná i proto se známější hráči a trenéři na Maltu dřív nehrnuli. Že by se to měnilo? První vlaštovka: Birkirkara, přední klub, zlákala do křesla ředitele Johna Arneho Riiseho, někdejší hvězdu Liverpoolu.

„Takový člověk je opravdu spásou. Ale jde o to, aby nezůstalo jen u jednoho… Potřebujeme, aby se fotbalu věnovalo víc a víc lidí,“ konstatoval Demajo.

Fotbalisté Brna, Mladé Boleslavi a Táborska vyměnili alespoň na pár dní českou zimu za příjemné podmínky na Maltě.
Fotbalisté na Maltě žadoní: Dostaneme nějaké volno?

Na Maltě se navíc začali objevovat investoři s tím, že zlepší situaci. „Asi si řeknete, peníze dokáží vše. Ale u nás to není tak snadné. Není tu moc prostoru, kde by se dala stavět nová hřiště,“ dodal šéf svazu.

Mimochodem, víte, kolik smí na Maltě hrát cizinců (mimo Evropskou unii)? Sedm v každém klubu! „Nedávno se to změnilo,“ přiznal Demajo s tím, že liga by se měla stát profesionální soutěží. „Místní radši pracují a do fotbalu se nehrnou proto, že nemají jistotu, co bude za rok. Potřebují delší smlouvy.“

POHROMADĚ. Verner Lička (vpravo) se syny Marcelem (uprostřed), a čerstvým ženáčem Mariem (vlevo). Hlava rodiny drží v rukou na snímku z roku 2008 Marcelova syna a svého vnuka Sebastiana.
Fotbalový klan Ličků. Tréninky navíc i cloumání za tři „koule“