Hvězda, nebo padouch? Nic – snad kromě současné politiky a koronaviru – nerozděluje českou společnost více než fotbal. Sebelepší hráči se mnohdy (mnohde) netěší velké popularitě. Důvod: rivalita.

Koho tedy fanoušci opravdu milují a koho nenávidí? Díky listopadové anketě Deníku, do které se zapojilo víc než devět tisíc respondentů, známe výsledky.

Zajímavost? Pozitivní emoce vzbuzují převážně hráči, jejichž um už lze vidět jen díky záznamům v televizi. Ukončili kariéru (popřípadě již zemřeli).

Sparta má nejvíce fanoušků v zemi
Spartu zastínil provinční klub. Podívejte, jak v unikátní anketě dopadl váš tým

Nejvíce uznávaným hráčem je suverénně Pavel Nedvěd. Držitel Zlatého míče z roku 2003, který je nyní viceprezidentem Juventusu, ovládl pořadí před Josefem Bicanem a Milanem Barošem. Ze současných hráčů posbíral nejvíce hlasů Tomáš Souček, ale i tak skončil mimo elitní desítku.

Úsměvná perlička? Ačkoli jsme se fanoušků ptali na české fotbalisty, tak do odpovědí se dostala řada cizinců, namátkou Roberto Baggio, Carles Puyol, Diego Maradona i Florin Nita.

Nezůstalo ovšem jen u idolů. Respondenti prozradili i to, kterému hráči ve fotbale nemůžou přijít na jméno. Sem tam se objevila odpověď: „já takového nemám“, nicméně byla v naprosté menšině (a to i proti vulgaritám, jimiž zarytí fanoušci počastovali svoje nepřátele).

A teď už konkrétně: kategorii nejvíce nenáviděný hráč ovládl Tomáš Řepka. Pro zajímavost: nejvíc hlasů obdržel od slávistů, nemají ho rádi ani příznivci Baníku. Našlo se i několik desítek sparťanů, u nichž někdejší kapitán a reprezentant klesl na samé dno.

Druhý skončil Michael Krmenčík (do Plzně ať se nevrací), třetí místo „bral“ David Limberský.

Mimochodem, 28 hlasů obdržel Nicolae Stanciu. Ano, i když hraje za rumunskou reprezentaci.

Zdroj: Deník