Zatímco v běžných průzkumech se obvykle končí u plus minus tisícovky respondentů, Deník posbíral data od více než devíti tisícovek příznivců.

Kdo má nejvíce fanoušků? Je to otázka, která budí vášně už desítky let. Máme odpověď. Nejvíce fanoušků má – alespoň podle ankety Deníku – Sparta. Velké zastoupení v listopadovém průzkumu měli i slávisté. Na pozici trojky se vyšvihla Plzeň.

Sparta Praha .................... 2361 fanoušků
Slavia Praha .................... 2102 fanoušků
Viktoria Plzeň .................... 1511 fanoušků
Baník Ostrava .................... 1311 fanoušků

Článek pokračuje pod infografikou

Vztah nejsilnějších klubů k rivalům

O lásce a nenávisti bylo řečeno mnohé. Antický dramatik Aristofanés údajně prohlásil: „Nenávidět je někdy větší rozkoš než milovat.“ Zeptali jsme se proto fanoušků na to, jaké kluby mají rádi a jaké naopak ne.

Fanoušci Sparty a jejich vztah k rivalům
Logicky, sparťané nenávidí Slavii – v tomto duchu odpověděla většina fanoušků letenských (přesně 1741 lidí). V pozici nepřítele se dále objevují Plzeň a Baník. V případě ostravského celku to nicméně není zcela jednoznačné. Více než dvě stovky sparťanských příznivců dokonce uvedly, že tenhle rival je jim sympatický. 

David Novotný na hřišti
Novotný o fandění: Slavia mi vadí kvůli chvástání, nesnáším Bohemku

Fanoušci Slavie a jejich vztah k rivalům
Slávisté „recipročně“ nenávidí Spartu (takto reagovalo 1508 fanoušků). Znalce fotbalového prostředí pravděpodobně nepřekvapí, že následuje Plzeň. Za pozornost naopak stojí fakt, že sešívané publikum se tolik nevyhraňuje proti Baníku. Pozici třetího nejméně sympatického klubu u Slavie obsadila druholigová Příbram.

Fanoušci Plzně a jejich vztah k rivalům
Zkuste si tipnout, koho fanoušci Plzně nemají rádi víc: Slavii, nebo Spartu? Odpověď, kterou přinesla anketa Deníku, zřejmě souvisí s posledními sezonami. Klub z Edenu je nenáviděný u 804 příznivců Viktorie (a Sparta „jen“ u 650). Dál? Už nic. Fanoušci západočeského klubu se proti ostatním klubům nevymezují.

Fanoušci Ostravy a jejich vztah k rivalům
Nepřítelem číslo 1 je pro Baník a jeho fanoušky Sparta. Nenávidí ji hned 998 jeho fanoušků. Výsledky ukázaly ještě jedno hodně zajímavé zjištění. Příznivci ostravské kopané (minimálně ti, co se zapojili do ankety Deníku) patří k nejvíce nesnášenlivým v zemi – vadí jim nejvíce klubů. Víc než Slavii nenávidí Opavu, jsou i proti Zbrojovce.

Článek pokračuje pod infografikou

Nejvíce sympatický klub: Slovácko

Nejvíce fanoušků má rádo Spartu, ale největší shoda – co se týče sympatie – panuje u jiného klubu. Slovácko se u respondentů Deníku stalo nejvíce sympatickým klubem. Na stupnici 1–5 mu vyšla známka 2,44.

Známý podnikatel a kancléř prezidenta České republiky Vratislav Mynář (na snímku) přispívá na cho
Mynář se brání: Proč se mi neozvala policie? Kauza se Slováckem je hloupost

Nejméně sympatický klub: Příbram

Nejvíce fanoušků nenávidí Spartu, ale největší shoda – co se týče antipatie – panuje u jiného klubu. Příbram se u respondentů Deníku stala nejméně sympatickým klubem. Na stupnici 1–5 jí vyšla známka 3,64.

Zajímavost se týká i sociodemografických parametrů. Ze srovnání vyšlo, že čím starší fanoušci, tím jim vadí méně klubů.

Článek pokračuje pod infografikou

Žebříček lhostejnosti: Jihlava

Lhostejnost cítí fanoušci ponejvíce k druholigové Jihlavě, již v závěsu následují Zlín a Teplice. Žebříček jsme sestavili na základě počtu respondentů, kteří si pro tyto celky vybrali odpověď "klub je mi lhostejný".

Kdo odpovídal?
9169 respondentů
Podle pohlaví: 8572 mužů, 549 žen, 48 bez odpovědi
Podle bydliště: 3130 ve městě s více než 90 000 obyvateli, 1559 ve městě s 20 000 až 90 000 obyvateli, 2056 v menším městě do 20 000 obyvatel, 2380 ve vesnici
Podle věku: 625 - méně než 20, 2220 - 20 až 29, 2353 - 30 až 39, 1843 - 40 až 49, 1097 50 až 59, 610 - 60 až 69, 376 - 70 a více

Poznámka: anketa probíhala na webu a v tištěném Deníku v období od 12. do 30. listopadu. Fanoušci mohli vybrané otázky přeskočit, stejně tak nemuseli vyjádřit svůj vztah ke všem klubům.

Fotbalová anketa Deníku. Co se dočtete dále?

14.12.
Spojenci a rivalové. Překvapivé vnímání několika klubů

15.12.
Kolik piva vypijí fanoušci během fotbalového zápasu?

16.12.
Chodí radši fanoušci na ligu, nebo na vesnici?

17.12.
Nejvíce uznávaný a nejvíce nenáviděný český fotbalista