„Vánoce v Bosně jsou jiné než v Čechách. U nás se to tolik nepřehání s nákupy dárků jako třeba tady,“ říká Džafić.

Podle něj jsou Bosňané více nábožensky založení. „V našem státě je mnohem více věřících. Pro křesťany jsou Vánoce tím hlavním svátkem,“ tvrdí.

I ateisté z Bosny si ale dokáží konec roku vždy náležitě užít. „Ostatní to mají trochu jinak. Většinou chodí na návštěvy a užívají si vánoční pohody,“ líčí.

I když Džafić bude v rodném Visoku, které leží asi pětadvacet kilometrů od Sarajeva, nebudou se svátky nijak zvlášť lišit od tradičních českých Vánoc. Hlavně Štědrý den bude klasický.

Tomáš Vaclík
Brankář Vaclík tráví podruhé Vánoce v Seville: Život si tam umím představit

„Našim to vůbec nevadí, jsou tolerantní. Rádi se přizpůsobí ženě,“ uvedl Džafić. Dopoledne je vždy na programu krátká procházka. Cestou si nakoupí věci na večeři. Servíruje se kapr, pstruh či jiná ryba. K ní bramborový salát, cukroví.

U večeře se pokaždé sejde celá rodina. „I když trávíme svátky v Bosně nebo v Čechách, vždycky večeříme všichni společně,“ tvrdí.

Oslava až do rána

Dárky na Balkánském poloostrově nerozdává Ježíšek ani Santa Claus, nýbrž Děda Mráz.

„Každý rok si řekneme, že si nebudeme dávat moc dárků, ale pokaždé je toho trošku víc. I tak to ale nepřeháníme,“ myslí si Džafić.

Nákupy a výběr dárků nechává na manželce. „Ona to má radši než já,“ směje se. I vánoční stromek zdobí paní Džafićová.

Úderné produktivní duo Mladcové Jan Chludil (vlevo) a Tomáš Haloda (vpravo) rozesmutněli i brankáře Tečovic Zdeňka Jokla. Dohromady nastříleli 26 z 38 gólů týmu.
Životní forma kanonýra ze Zlínska. Užil si Slavii, fandí Manchesteru

„Doufám že tento rok už ji pomůže také dcera,“ přeje si zlínský fotbalista, který v rodném městě stráví také Silvestra. I když v Bosně se možná poslední den v roce nevypije tolik alkoholu jako v Česku, je i na Balkáně hodně veselo a slaví se až do rána.

„Většinou lidé odjedou mimo město někam na hory, kde pobývají několik dní. Někde mají i velké koncerty,“ líčí.

Džafić ale moc bouřlivě konec roku slavit nemůže, protože do Zlína se vrací hned na Nový rok.

„Zimní přípravu začínáme už třetího, tak abych si stihl po cestě trošku odpočinout,“ vysvětluje.