Hradec Králové - Plzeň 0:2

„Jó, je to tam,“ zařval do televizních kamer dlouhán Tomáš Chorý. Ano, stalo se to, co před sezonou čekal málokdo. Fotbalisté Viktorie Plzeň získali šestý mistrovský titul v historii klubu už kolo před koncem finálové nadstavby. Pražská Slavia ve středu zaváhala, viktoriáni naopak nad Hradcem Králové vyhráli 2:0 a nemohou už být předstiženi.

Vypukly bouřlivé oslavy. Trenér Michal Bílek létal nad hlavami hráčů a diváci skandovali jeho jméno. „Mistři jsou i díky němu, že týmu vštěpil tvář. Myslím, že tam byla skvěle nastavená kabina,“ říkal v televizním studiu spolukomentátor Jakub Podaný. „Slýchal jsem, že má Plzeň defenzivní tým. Ale já se jí musím zastat. Pořád je to tým, který si umí vytvořit šance,“ doplnil ho kolega Petr Švancara. „Byli trpěliví, pokorní. Nedívali se na Spartu ani na Slavii, nikde nic nekomentovali. Zvládali krizové situace,“ doplnil uznávaný televizní glosátor.

Boj o míč, boj o titul, boj o peníze. Bude se radovat Plzeň, nebo Slavia?
Hra (nejen) o milion. Houpačka mezi Slavií a Plzní má nefotbalový podtext

A viktoriáni svůj part zvládli na výbornou i ve středu. Po brankách Beauguelaa Mosquery vyhráli v Mladé Boleslavi nad Hradcem Králové. A přímo na stadionu se s nimi radovala více než tisícovka diváků, v kotli fandil i David Limberský s manželkou Lenkou. Nejen oni ale nervózně sledovali na mobilu, jak se hraje v Ostravě. Utkání Baníku se Slavií začalo o chvilku později, a tak se viktoriáni po závěrečném hvizdu soustředili ve středovém kruhu a čekali… A protože Slavia nevyužila ani dvacetiminutové přesily o jednoho muže a v Ostravě jen remizovala 1:1, mohli začít slavit.

A další oslavy se chystají při nedělním domácím zápase s Baníkem (od 17 hodin), kdy hráči Viktorie převezmou mistrovský pohár. Pro ty přímo na místě to byl parádní večer a tak trochu i vzpomínka na rok 2013, kdy se Plzeň dočkala druhého titulu po vítězství 3:0 v Hradci Králové. Všichni mají v živé paměti fotku, jak Pavel Horváth coby kapitán utěšoval plačícího Davida Limberského. Teď tedy u toho byli oba znovu, i když každý v jiné roli. Ta Horváthova v roli asistenta Michala Bílka byla možná jednou z klíčových. K titulu dovedli tým po ročním působení u týmu.

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)
Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera. Rozhodčí: Berka - Kříž, Váňa - Kocourek (video). ŽK: Kalvach, Chorý, Trusa (všichni Plzeň). Diváci: 3294.
Sestavy:
Hradec: Vízek - Klíma, Král, Leibl (51. Soukeník) - Harazim (46. Čech), Rada, Kodeš, Kučera, Novotný - Rybička (68. Prekop), Kubala. Trenér: Koubek.
Plzeň: Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Čermák (67. Pernica), Kalvach - Kopic, Sýkora (54. Chorý), Mosquera (79. Holík) - Beauguel (79. Trusa). Trenér: Bílek.

Baník Ostrava - Slavia 1:1

K jistotě toho, aby se o mistrovský titul hrálo až do posledního kola, potřebovala vyhrát Slavie v Ostravě. Do utkání proti Baníku vstoupila dobře, už v páté minutě poslal Ibrahim Traoré do sólového úniku Yiru Sora, který pohotově obstřelil gólmana Laštůvku.Zlom ale přišel ve 22. minutě, kdy se Slavii zranil kapitán Ondřej Kúdela a s jeho odchodem se zhroutila hra sešívaných.

Utkání 4. kola nadstavby první fotbalové ligy, skupina o titul: Baník Ostrava - Slavia Praha, 11. května 2022, Ostrava. Radost David Buchta z Ostravy.
Výborný Baník určil mistra! Vyrubal bod, Slavia přišla v Ostravě o naději

Deset minut poté už Baník vyrovnal – David Buchta po chybě Ousoua prostřelil na zadní tyči Manoudse a vyrovnal na 1:1.Slavia v závěru nevyužila ani vyloučení Davida Lischky a před závěrečným kolem už nemůže mistrovskou Plzeň dostihnnout.

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:1 (1:1)
Branky: 32. Buchta - 5. Sor. Rozhodčí: Hocek - Nádvorník, Antoníček - Franěk (video). ŽK: Kaloč, Pokorný, Almási, Ndefe, Laštůvka - Hromada, Holeš. ČK: 69. Lischka (Ostrava). Diváci: 8728.
Sestavy:
Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Jaroň (83. Boula), Kaloč, Falta, Klíma (77. Chlumecký), Buchta (77. Smékal) - Almási (90. Kuzmanovič). Trenér: Galásek.
Slavia: Mandous - Kačaraba (74. Tecl), Ousou, Kúdela (21. Talovierov), Plavšič (61. Samek) - Hromada (46. Oscar), Holeš - Ševčík, Traoré, Lingr (74. Fila) - Sor. Trenér: Trpišovský.

Sparta - Slovácko 1:2

Sparta se po odvolání trenéra Pavla Vrby chtěla fanouškům revanžovat za ostudnou prohru 0:3 v Plzni, to se ale nepovedlo. Domácí při posledním zápasu Bořka Dočkala na Letné sice poslal do vedení z penalty Dávid Hancko, pak už ale úřadovalo Slovácko. Tomu cennou výhru vystřelil v 54. minutě Holzer, devět minut před koncem rozhodl Havlík.

Fotbalisté Slovácka zvítězili na Letné po třech letech.
Slovácko pokazilo Dočkalovu rozlučku, po obratu zdolalo neškodnou Spartu 2:1

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 1:2 (1:0)
Branky: 31. Hancko z pen. - 54. Holzer, 81. Havlík. Rozhodčí: Křepský - Pečenka, Machač - Orel (video). ŽK: Höjer - Šimko, Vecheta. Diváci: 7093.
Sestavy:
Sparta: Heča - Suchomel, Vydra, Hancko (46. Vitík), Höjer - Pešek (66. Ryneš), Souček, Karabec, Dočkal (60. Hložek), Haraslín (66. Čvančara) - Minčev (82. Sáček). Trenér: Horňák.
Slovácko: Borek - Tomič, Kadlec, Šimko (46. Daníček), Kalabiška - Kohút (63. Sadílek), Ljovin, Havlík, Holzer (83. Divíšek) - Vecheta (73. Cicilia), Jurečka (64. Juroška). Trenér: Svědík.