Jablonecký tým prohrál všechny čtyři letní prověrky, třebaže je pravda, že na herním kempu narazil na kvalitní soupeře, dokonce dva účastníky tamní italské série A.

A páteční generálka Teplic na pražské Julisce, zejména první půle, přidělala vrásky na čele nejen fanouškům, ale rozpaky jen těžko skrýval i trenér žluto-modrých Jiří Jarošík.

A tak relativně nejvíce spokojeni musí být v opět pozměněném a tradičně v létě přetvořeném Liberci. Bilance pět výher, dvě remízy a dvě porážky, je z regionálního trojlístku jasně nejlepší.

FK Jablonec se výsledkově pod taktovkou nového trenéra Davida Horejše hledá. „Na italském soustředění jsme to nezvládli výsledkově, ale kvalita týmů byla opravdu hodně velká. Věřím, že nás to na novou sezonu připravilo. Důležité teď bude, abychom si z toho vzali pozitivní věci a ukázali si další věci, které potřebujeme ještě zlepšit. Věřím, že liga bude o něčem jiném,“ uvedl kouč Horejš.

V podobnou proměnu musí doufat i na teplických Stínadlech. Zatímco Jablonec se zachránil v minulé sezoně v nadstavbové skupině o záchranu, tepličtí skláři uhájili účast mezi tuzemskou elitou až v baráži s druholigovou Vlašimí.

Liga klepe na dveře a nezbývá než pevně doufat, že ostré zápasy budou opravdu o něčem jiném než prázdninové testy. V každém případě výsledky v přípravě fanouškům dvou zmiňovaných klubů z regionu, kulantně řečeno, moc optimismu do žil nenalily… ¶