Běží čtvrtá minuta nastavení šlágru olomouckého krajského přeboru v Želatovicích u Přerova. Domácí od 80. minuty prohrávají v okresním derby 0:1 se Všechovicemi, v závěru ale zatlačí soupeře a sahají po vyrovnání.

Při sérii standardních situací do vápna snad počtvrté míří i gólman Tomáš Čech.

„Lítalo to kolem mě, říkal jsem si, že dneska ten gól dám já,“ smál se šestadvacetiletý brankář.

K úsměvu měl důvod, ono se mu totiž skutečně podařilo vyrovnat. Ovšem jakým způsobem?

A co následovalo? Na to se nejen ve vesničce na Hané bude ještě dlouho vzpomínat.

Fotbalisté Želatovic (v pruhovaném) v derby s Tatranem Všechovice. Foto: Pavel Hrdlička
Gólman Želatovic v nastavení sám vyrovnal! Jako bonus vychytal penalty

Trenéři gólmany v posledních minutách takřka ztraceného zápasu do vápna posílají běžně, není to nic neobvyklého.

Jasně, viděli jsme už i pár gólů brankářů. Po rohu hlavou, po odraženém míči v šestnáctce z dorážky nebo z přímého kopu… Některé ale vážně stojí za to.

„Viděl jsem něco podobného. Tuším v Jižní Americe, byl to odvrácený balon, gólman se vracel zpátky, jak to skákalo, tak to trefil nůžkami na bližší tyč, gól jako kráva,“ zmínil svou oblíbenou trefu Tomáš Čech.

Také jeho gól snese nejpřísnější měřítka. Dlouhý míč z vlastní poloviny nezahrával on, ale stoper Vlastimil Němec.

Želatovický „Čechino“ v tu chvíli upaloval na útočnou polovinu. Skákající míč se k němu dostal na hranici soupeřovy šestnáctky.

Čech si jakožto levák ještě přehodil balon z pravé nohy na silnější a zpoza vápna nechytatelnou střelou pod břevno upravil skóre na 1:1.

„Od devadesáté minuty jsme měli asi čtyři standardky v řadě. Vždycky to tak nějak nedopadlo. Říkal jsem, že už nemám co ztratit a naběhnu tam zase. Lukáš Dlouhý to pak na mě prodloužil, já jsem byl asi metr před šestnáctkou. Dobře to skákalo. Zavřel jsem oči, vypálil a spadlo to tam,“ popsal životní střelu.

Aréna v Gdaňsku. Na stadionu pro více než 40 tisíc lidí se dnes představí česká reprezentace
Nejen stadiony. V čem dalším Polsko předčí český fotbal?

„Jelikož to byl můj první gól za áčko, tak to mám za dvě stě,“ dodal s úsměvem jmenovec slavného kolegy z Arsenalu, který by mu však podobný kousek mohl závidět.

Na lavičce Všechovic zase vyrovnávací branku sledoval bývalý kolega Petra Čecha z reprezentace Marek Heinz.

Vyrovnávací gól brankáře Tomáše Čecha v derby Želatovic se Všechovicemi 

Zdroj: Youtube

Penalty? Euforie, bolest i smůla

Pohádka tím ovšem neskončila. V krajském přeboru o bodu navíc rozhodují dodatečné penalty. Tomáš Čech po dvou úspěšných pokusech na obou stranách dva pokutové kopy Všechovic vychytal a stal se tak jednoznačným a neuvěřitelným hrdinou utkání.

Ani to ale není vše. Fotbalová štěstěna umí být vrtkavá. Při závěrečné penaltě želatovický gólman nešťastně dopadl na zem.

„Chytil jsem ji a křuplo mi v rameni. Říkal jsem si, že to nebude dobré. Nechal jsem to být, ale v pondělí jsem byl ráno u doktora na rentgenu. Ten mi řekl, že mám zlomenou klíční kost,“ prozradil smolné vyvrcholení neskutečného příběhu.

Naštěstí na něj spoluhráči hned nenaskákali jako při jeho vyrovnávací trefě. Času na oslavy bylo dost po zápase na závěrečné rozlučce s podzimem, který jeho tým zakončil se sedmi výhrami v řadě na pátém místě tabulky.

„Večer, když jsme slavili, tak to nebolelo, asi jsem to umrtvil alkoholem, ale druhý den už to bolelo jako prase,“ vtipně uzavřel Tomáš Čech.

O Filipa Panáka (v bílém) je zájem z ligových klubů.
Filip Panák je po operaci, ligové kluby o něj mají zájem

Trenér FC Želatovice Ondřej Mrázek o kuriózním gólu:
„Gólmani se posílají do vápna, aby tam bylo nějaké přečíslení v posledních minutách, jsou to vysocí hráči. Málokdy se něco takového povede. Když Tomáš v tréninku kope na bránu, dokáže ty góly dávat. Dal i nějaké za béčko, když hrál v poli. On se v té šestnáctce pohybovat umí. Navíc to vyřešil s klidem, ještě si to přehodil z pravé na levou. V 94. minutě to byla euforie jako hrom.“