Vrátil se z hostování a hned dal gól. I díky trefě útočníka Jakuba Šípka fotbalisté Hradce Králové porazili prvoligovou Příbram 2:1 a úspěšně vstoupili do zimní přípravy i Tipsport ligy. Druhou branku Votroků vstřelil na umělé trávě v Horních Počernicích Miloš Kopečný, za soupeře snížil Jiří Januška. V závěru zápasu pak Jiří Kateřiňák, nová hradecká posila, neproměnil penaltu. „Zápas hodnotím kladně, protože jsme vyhráli. To je nejdůležitější. Za gól jsem rád,“ usmíval se Šípek, jehož trefa byla výstavní. Po přihrávce dalšího mladíka Filipa Firbachera chytře přehodil brankáře Švengra.

DANIEL KOZMA při podpisu smlouvy v sídle pražské Dukly.
Daniel Kozma o Varnsdorfu: Byly to pro mě tři krásné sezony

Přitom takových gólů už mohl Šípek v černobílém dresu nastřádat víc. Na jaře 2017 si ho tehdejší trenér Bohuslav Pilný coby osmnáctiletého zajíce vytáhl do prvoligového áčka. Šípek se mu odvděčil gólem Spartě i Jihlavě. Kariéru měl slušně našlápnutou.

Jenže. Vše si sám pokazil. Fotbalu přestal dávat maximum, jeho výkony uvadly.

Současný trenér Zdenko Frťala ho proto v létě poslal na převýchovu do Chrudimi, kde talentovaný útočník strávil podzim. A ve druhé lize vstřelil dva góly.

Trutnov - Kratonohy (ve žlutém) 3:0
V divizi ubyl soupeř, Kratonohy končí. Jako důvod uvedly odchod osmi hráčů

„Kubu Šípka jsme detailně sledovali. I když v Chrudimi nenastupoval v základní sestavě, z rozhovorů s ním jsem poznal, že si srovnal priority a hostování mu ukázalo, že se musí v každém týmu o své místo poprat. Určitě to pro něj bylo povzbuzující a poučné. Splnilo to záměr,“ poukázal kouč Zdenko Frťala.

A hned v prvním zápase po návratu mu dal Jakub Šípek výkonem i slovem za pravdu. Vypadá to, že si vše v hlavě srovnal. „Hostování mi pomohlo, ukázalo mi, že se o sebe musím starat sám a taky se musím naučit se sebou pracovat. Myslím, že mi to přineslo dobré věci, které tady chci ukázat. A hlavně se v Hradci udržet,“ má jasno Šípek.

Navrátilec mohl skórovat ještě jednou. „Trefil jsem břevno, ale nakonec z toho stejně padl gól, takže super,“ komentoval situaci ze 64. minuty, kdy po jeho ráně dopravil míč do sítě Kopečný.

Hradečtí fotbalisté na fyzických testech.
Hradec zahájil přípravu. Na testech si „užili“ i mazáci

Nejen Šípek, dobrý výkon podal celý hradecký tým. Votroci prvoligového protivníka do šancí příliš nepouštěli, zaváhali jen jednou, kdy se ze šestnáctky trefil Januška. Naopak zvýšit mohli Hynek a zmíněný Kateřiňák, jehož střelu z pokutového kopu vyrazil gólman Švenger.

Další zápas v Tipsport lize Hradečtí sehrají v sobotu proti Ústí nad Labem (10.30, hř. Horní Počernice).

Hradec Králové - Příbram 2:1

Branky: 27. Šípek, 64. Kopečný – 68. Januška.
FC Hradec Králové - 1. poločas: Ottmar – Finěk, Kvída, Pokorný, Leibl – Janoušek, Černý – Šípek, Ďurděvič, Hynek – Firbacher. 2. poločas: Vízek – Kopečný, Kvída, Plašil, Urma – Soukeník, Černý (60. Mahr) – Šípek, Kateřiňák, Hynek – Kropáček. Trenér: Frťala.
1. FK Příbram: Švenger – Kodr, Květ, Jablonský (46. Jandera), Nový, Nitrianský, Tregler, Rezek, Dressler (62. Januška), Keita (46. Skácel), Voltr.Trenér: Csaplár.

Tým FC Chališ Mažice v podzimní části IV. třídy.
Místo sportu pole brambor? Ne, v Mžicích má větší váhu fotbalové srdce