Jak to vypadalo, když fotbal hráli naši dědové?
historickém speciálu Deníku se dozvíte, kde narazila Sparta nebo Slavia, kde vyrostly hvězdy a přečtete si příběhy zapomenutých hrdinů. Od středy 17. března až za Velikonoce každý den nový článek.

„Rudi, nevíš, kde leží ten Falkenau?“ nakloní se starší muž ke svému parťákovi na stadionu v berlínském Mariendorfu. Je podzim 1942 a domácí Blau Weiss Berlín tady před osmi tisíci diváky hrají zápas osmifinále německého poháru.

„Někde v Sudetech,“ zazní odpověď. „Někde u Karlsbadu a Egeru,v bývalým Československu,“ dodává někdo další.

Domácímu týmu, který v té sezoně dokráčel na třetí místo v německé lize, za mistrovské Schalke O4 a vídeňský First, teď vzdoruje obecenstvu neznámý soupeř. Berlíňané právě poznávají rychlého a extrémně tvrdého soupeře, který nemá proti domácím vůbec snadnou úlohu. Jenže hosté jako by na hřišti dokládali tvrdost života v kraji, odkud přijeli, a od začátku si proti favoritovi neberou servítky. První minuty byly charakteristické jejich prudkými útoky a ve čtvrté minutě se ujímají vedení, když si domácí Hoffman sráží po jejich náporu míč do vlastní sítě.

Jiří Feureisl (vpravo) to dotáhl z druholigových Varů až do fotbalové 
reprezentace. Nejvyšší soutěž válel i v hokeji.
Feureisl začal jako Tankista, hrál hokej a užil si fotbalový chrám Maracaná

Mnohem lépe technicky vybavení Berlíňané se snaží o zvrat, proti nim však stojí pevná obrana, a co projde, vyřeší výborný brankář hostí. Blau Weiss dokážou otočit stav až ve 41. minutě a do poločasu přidávají třetí gól 3:1. Po přestávce se hosté ale znovu vrhnou do boje s pokusem změnit svůj nepříznivý osud. „Jejich bouřlivé útoky však byly málo užitečné, protože obrana Berlíňanů byla ve vynikající kondici,“ píše tehdejší tisk.

Nebezpečně působí hlavně dvojice Mayer a Stowasser, odváženě se vrhají do protiútoků. „Po krátkém tlaku ze strany Falknova se modrobílým opět podařilo převzít velení na hřišti.“ A krátce před koncem domácí Graf upravil na konečných 4:1. Cesta NSTG Falkenau německým pohárem končí. Pro klub z dnešního Sokolova jde přesto o veliký úspěch.

Předehra

Fotbal se hrál v tehdejším Falkenau, česky Falknově, již před první světovou válkou. Nejznámější klub DSK byl založen v roce 1913. Hlavní úspěch přišel potom paradoxně v časech druhé světové války, kdy nesl označení NSTG. Falknovští patřili k nejlepším týmům ze Sudet, na jaře 1942 skončili na druhém místě své skupiny za Teplicemi.

Probíhající válka je ale stále jasněji cítit i tady, na území spadajícím do německé říše. Vzhledem k odvodu hráčů do ozbrojených sil bylo čím dál obtížnější stavět mužstva a pravidlem se stávalo povýšení mladších hráčů do seniorských týmů.

Fotbalista Libor Koller začínal v tehdejším jindřichohradeckém Slovanu. Po koci kariéry trénuje v pražském Tempu.
Libor Koller: z hradecké škváry se podíval až do Leedsu

Za těžkých válečných podmínek byla přesto provedena pod koučem Antonem Nossalem pozoruhodná přestavba týmu a po doplnění vojenskými hosty z lazaretu v Karlových Varech se klubu podařilo získat velkou herní sílu. V dresu Falknova se tak objevil vynikající středopolař Swaton a další dva fotbalisté původem z Vídně, Rehak a později dokonce rakouský reprezentant a známý trenér Rudolf Strittich. Od plzeňského letectva byl stažen Boxleitner. Tým se dal dohromady, nalezl správnou souhru a jedenáctka vyrazila do boje v německém poháru a tam způsobila pořádný rozruch.

V předkole vyškolili Falknováci německý tým letectva z Plzně 10:1. V prvním kole vyřadili překvapivě saského mistra SC Planitz 3:1. A čekalo další kolo a to do dnešního Sokolova poslalo německého vicemistra, tým First Vienna, který v červenci prohrál ve finále ligy na Olympijském stadionu v Berlíně před 90 tisíci diváky 2:0 se Schalke.

Ladislav Přáda
Bohéma Přádu z Trnovan zničil démon alkohol. Svůj talent v něm utopil

Teď je ale srpen 1942. Již vyřazení Planitzu rozpoutalo ve Falknově vlnu emocí, rozšířeny byly fanouškovské řady, mužstvo obdrželo nové dresy, černobílou kombinaci vystřídaly bílé trenýrky a vínové dresy. V tehdy pouze dvanáctitisícovém hnědouhelném městečku se nasoukalo do ochozů 5000 fanoušků.

A ti viděli parádní představení. „V něm byl na jedné straně tým s velkým jménem a na druhé mladý agresivní tým,“ píše tisk.

V prvním poločase branka nepadla, ale domácí Swaton napálil míč do břevna. Po poločase za nadšeného aplausu diváků dostali domácí hosty znovu pod tlak a čtyřmi góly po zdařilých kombinacích mezi 55. a 62. minutou je poslali z poháru ven.

Senzace, která skončila až osmifinálovým zápasem v Berlíně.