Oba celky totiž mají stadion "vklíněný do skály". Jaká je historie malebného žernoseckého stánku, který brzy oslaví už devadesátileté výročí?

Zatímco portugalský klenot za miliony eur, jenž byl vystavěn před ME 2004, je zasazen přímo do svahu hory Monte Castra, ve Velkých Žernosekách jde "jen" o upravený opukový lom.

Fotbalové hřiště v Hostovicích je kuriózní sklonem v podélném i příčném směru. Varování u vstupu na plochu
Bizarní fotbalová hřiště: Jak se hraje "na sjezdovce" aneb hostovický unikát

"Klub v minulosti hrával na prozatímním, zčásti upraveném hřišti u Labe nad přívozem, které mělo rozměry pouze 50 x 30 metrů," vzpomněl na historii oddílu, psanou od roku 1931, dnešní hospodář Zdeněk Šrámek. "O rok později se klub stěhoval na zapůjčené hřiště v místě, kde je dnes jezero, bývalá pískovna. Opět hned za rok přišla další změna, kdy se hrálo v tzv. Jámě, což je dnes vinice vinařství Žalhostice," pokračoval ve výčtu. Souběžně však v roce 1933 začala také úprava bývalého opukového lomu, kam klub následně přesídlil a kde má své útočiště dodnes. "Pozemek byl majetkem firmy Schicht & Künster z Ústí nad Labem, která o něj nechtěl přijít. Proto ho klubu pouze pronajímala. Byla uzavřena dlouhodobá smlouva o pronájmu na 99 let, ročně se platila symbolická koruna," shrnul Šrámek zbytek zajímavé historie. Původní lejstro se ale bohužel nedochovalo.

Čierny Balog: na Slovensku dokonce jezdí vlak mezi tribunou a hřištěm
Bizarní fotbalová hřiště: Pozor na vlak i traktor, Slovensko má raritu

"Dnes patří areál obci, která se o něj stará, my jsme zůstali pronajímateli," dodal k současnému stavu předseda oddílu Josef Červený. "I výše nájmu zůstala stejná, tedy symbolickou korunu za rok," doplnil. Areál prošel v letech 2006 až 2008 rekonstrukcí, kouzelné prostředí tak dostalo ještě větší punc. "Zbouraly se staré kabiny, místo nich vyrostla zcela nová budova nejen se šatnami a veškerým zázemím, ale i s klubovnou, restaurací, či bytem pro správce objektu," uzavřel klubový šéf.