„Některé zápasy jsou ale pro nás varováním. Byla to úspěšná sezóna. Ale na ní musíme zapomenout, je potřeba se soustředit na tu další,“ zdůraznil šéf varnsdorfského fotbalu Vlastimil Gabriel.

Kluci vám asi udělali šestým místem radost. Jak hodnotíte uplynulou sezónu?

Už v zimě jsem říkal, že po velmi nadstandardním podzimu bude úspěch skončit do sedmého místa. Všichni okolo mě s tím nepočítali, ale já klukům věřil. Samozřejmě tolik bodů jsem tedy nečekal. Na druhou stranu kluci ukázali, že jsou velmi pracovitým týmem. Ale také mají ještě jisté rezervy. Každopádně jsem spokojený.

Vyšla vám i sázka na nového trenéra Davida Oulehlu, který si u vás odkroutil první seniorskou štaci ve své kariéře.

Hodně se mluví o tom, jak je potřeba trenéry pozorovat. Třeba Honza Nezmar (sportovní ředitel SK Slavia Praha – pozn. autora) pozoroval Trpišovského, třeba při trénincích. Já tohle dělal dávno předtím, takhle si vybírám trenéry. S Davidem jsme měli pár nekonečných hovorů o fotbale, kdy mě přesvědčil o své vůli, nasazení a velké chuti pracovat pro fotbal. David se nezajímá o okolní věci. I proto jsem se mu nebál dát šanci. Samozřejmě nevíte, jak mladého trenéra přijme kabina. U nás to dopadlo dobře. Myslím si, že dobře nastartoval svou budoucí kariéru.

Platí tedy to, že bude trenérem i v další sezóně?

Ano. Nějaký zájem o něj byl, nebudu to specifikovat, nehodilo by se to. Nějaké hovory měl, nechal jsem to na něj. Když jsme se pak o tom bavili, tak jsem mu řekl, aby se trochu zchladil (smích). Že je to možná moc brzo. Mohlo by se taky stát, že by ta jeho kariéra mohla taky rychle skončit. Určitě je naše poslední sezóna úspěšná a byla pěkná. Ale musíme zapomenout, že byla. Pro tenhle tým bude důležitá nastávající sezóna. Nejen pro hráče, ale právě i pro Davida.

Kromě Českých Budějovic jste bodovali proti silným soupeřům. Dvakrát jste porazili Hradec a Ústí nad Labem, neprohráli jste s Brnem.

Má to několik aspektů. Pro příklad nás srovnám s Ústím nad Labem. To se prezentovalo sebevědomě, hlásilo, že chce do baráže. V tomhle jsme byli skromnější. V zápasech proti „lepším“ týmům, které chtěly hrát fotbal, jsme mohli využívat našich předností – rychlostní typy hráčů, rychlé přechody do útoku. Ústí díky svému sebevědomí poráželo spodek tabulky, ale neporazilo vršek. Tam asi bylo to sebevědomí až moc velké (smích). Ve vzájemné tabulce prvních sedmi týmů jsme skončili na druhém místě. To je pro naše kluky fantastické. Třeba s Hradcem jsme odehráli dva skvělé zápasy. Pro kluky to bylo i díky trenéru Frťalovi vyhecovanější.

VLASTIMIL GABRIEL - šéf varnsdorfského fotbalu.Zdroj: DENÍK/Jaroslav ZemanNa druhou stranu jste ztráceli s týmy, které bojovaly o druholigovou záchranu.

Největším zklamáním pro mě byla porážka na Žižkově. Tam jsme propadli herně, to bylo opravdu špatné. Mrzela mě i remíza v Brně, kde jsme měli vyhrát. Bohužel vždy, když jsme se mohli vyhoupnout na to třetí místo, přišla ztráta. Bohužel jsme třeba neporazili Vítkovice, oba zápasy jsme ztratili s Třincem. To jsou týmy, kterým bychom se měli rovnat. Je to varování pro nás a celý tým právě do té nové sezóny.

Vy jste se dlouho motali kolem barážových pozic. Ale váš stadion stále nesplňuje prvoligové parametry.

Tak víme, jaké tady máme a nemáme podmínky. Jsme prostě vesnický tým, to není žádné tajemství. Velikášství našeho fotbalu je v tom, že chceme mít všude stadiony pro pět tisíc lidí, už se vymýšlí, že v roce 2021 bude ve druhé lize povinné umělé osvětlení. Tohle je hezké a můžu s tím souhlasit. Ale někdo musí vyvinout obrovský tlak na stát, aby finančně přispěl. Největší vada fotbalu je, že máme 32 profi týmů, ale jen 23 splňuje ligové parametry. Těch zbylých devět je vlastně vyřazeno ze hry o postup. Beru jako velkou chybu to, že jsem tehdy nevzal v roce 2015 ten postup. Mohli jsme to hrát v Jablonci, nebo Liberci. A v kronikách mohlo být napsáno, že hrál Varnsdorf první ligu. Takhle tam nic není. Kdyby se to povedlo v poslední sezóně, tak bych do toho šel.

Osobně si myslím, že moc obrovských úprav by stadion v Kotlině nepotřeboval.

Myslím si, že by stačilo padesát, možná šedesát miliónů, aby to tady splňovalo ligové parametry. Vždyť sektor hostů by mohl být za bránou, kde jsou hodiny. Stačilo by pár ostnatých drátů. Na druhé straně by byl sektor pro naše stojící diváky. Na stranách by se rozšířila „ucha“ a bylo by to krásné hřiště. Když jsem viděl, na jakých stadionech se hrálo ME U 17 v Irsku, nebo kde hrály „šestnáctky“ v Bulharsku, tak to bylo horší, než u nás.

Pojďme zpátky k hráčskému kádru. Celou sezónu vám prakticky scházel typický hrotový útočník. Hádám, že právě na tomto postu byste rádi něco změnili.

Ano, určitě nějací útočníci přijdou. Měli by na přípravu dorazit až čtyři útočníci, s Páťou Schönem jich tu bude pět. Pokusíme se něco vymyslet, tu ofenzivu chceme určitě zkvalitnit. Ale můžeme si vzpomenout na Barcelonu, která také jeden čas hrála bez typického hroťáka. Ale zase to nechci srovnávat.

Registrujete nějaké odchody?

Kodeš se vrátil z hostování do Teplic. Čekáme co Heppner, Liberec hledá nového trenéra, takže uvidíme. Právě spolupráce s Libercem je pro nás klíčová. Vyjednáváme, předjednáváme, dojednáváme. Právě ve Slovanu jsou hráči, kteří by nás zajímali. Uvidíme. Do Hradce Králové šel Kristián Zbrožek, kterému skončila smlouva. V Hradci dostal víceletou smlouvu. Já mu nebránil, Kristián tu byl hodně dlouho, je to slušný kluk a pracovitý fotbalista. Zaslouží si, aby se alespoň trošičku zajistil.

Co další hráči? V zimě prý dostával nabídky Kouřil, nebo Dordič.

Dordič asi odejde, bylo by to pro obě strany nejlepší řešení. Bojan se netají tím, že chce hrát ligu. Podle mě je to dobře, je to nadstandardní hráč, ale čísla trochu hovoří proti němu. Kouřil měl v zimě zajímavé nabídky, ale na jaře se zranil a poté se nedostal do té podzimní formy. Tady by se někdo musel ozvat z nostalgie (smích). Ale nechci nic podceňovat. Zájem je také o Kocourka, tam ještě jednáme.

Zůstane také kapitán Rudnytskyy a brankář Porcal? Ten osobně zažil z pohledu statistik možná svou nejlepší druholigovou sezónu.

S Rudňou jsme se domluvili na prodloužení smlouvy. S Radkem je to taková naše hra. Buď přijde a nebo nepřijde. Chce si odpočinout a já to respektuji. Pokud mu někdo něco nabídne, ať to využije. Bude mě to mrzet, ale už je tady deset let. Určitě zůstane druhý brankář Míra Samoel.

Kdy vůbec startuje letní příprava?

Začínáme v pondělí 17. června. A bude to tradiční letní příprava. Opět bude týdenní soustředění v Heřmanicích, bohužel nebudeme moct hrát přípravu doma. Na začátku tam máme tři ligové celky, generálka by měla být v Německu s Neugersdorfem.

VLASTIMIL GABRIEL - šéf varnsdorfského fotbalu.Zdroj: DENÍK/Jaroslav ZemanPřeci jen se vám ale zlepšilo herní zázemí. Je to nová umělá tráva, staví se tady také nové travnaté hřiště.

Po dlouhých letech se povedlo přemluvit vedení radnice, ta zainvestovala celou umělku bez dotací. Pak v dobrém slova smyslu kladně pojali druhé přírodní hřiště. Sice to nebude plnohodnotný plac a parametry, ale mládež tam třeba bude hrát mistráky. Co se týče tréninkového procesu, je to obrovské zlepšení.

V jaké finanční kondici je aktuálně varnsdorfský fotbal?

My jsme na tom vlastně tak nějak pořád stejně. Největší ztrátou pro nás bylo snížení příspěvků o padesát procent od generálního sponzora TOS Varnsdorf. To nás hodně zasáhlo, přišli jsme o dva a půl miliónu. Na druhou stranu nám město navýšilo příspěvky o jeden milion, povedlo se získat půl milionu od nového sponzora. Takže, abychom vyšli, musíme prodat ještě jednoho hráče. Nikdy nedopustím, aby byl fotbal ve Varnsdorfu v mínusu. To by pak byla spirála, kterou by nešlo zastavit.

A kdo by se tedy dal dobře prodat?

Na prodej tu je defacto Kocourek, Dordič a Kouřil. Zbrožek šel zadarmo, to samé mohlo nastat u Samoela, Rudnytskyyho, nebo Porcala. Ale třeba Kim a Zezula jsou naši hráči, musíme ještě dva nebo tři kluky z našeho kádru vykoupit. Až jednoho prodáme, budeme v klidu. To je můj úkol.

Na závěr to bude otázka přímo na vás. Kolik ještě máte sil, abyste vedl varnsdorfský fotbal? Roky nezastavíte, práce je pořád hodně.

Mým největším úkolem je sehnat strategického partnera pro klub. Je jedno, kdo by to byl. No, zase by to neměl být partner, jakého mají ve Znojmě (smích). Už se pokouším rozjednat určité věci na městě, které by mohly klubu pomoct. Spousta klubů už je vlastně Městským fotbalovým klubem. Na Slovensku jich mají hodně, u nás jsou to třeba Vítkovice, Opava, Karviná, Frýdek Místek, nebo Chrudim. Je to jedna z cest, jak tady fotbal ve Varnsdorfu zachránit.

A není třeba snadnější si „vychovat“ svého nástupce?

Samozřejmě často slyším, i na městě, proč si někoho nevychovám. Klidně bych to udělal, ale musím mít na něj peníze. Když je nemám, tak to prostě nejde. Nikdo vám to nebude dělat za třicet tisíc. Kdybych dnes z klubu odešel, nástupce prostě není. A najednou by tady nebylo nic – dospělý fotbal, mládež, nic, totálně nula. Zarostlo by to tady jako třeba na Mělníku. Takže v tomhle období je prostě mou prioritou to nějak zabezpečit takovým způsobem, aby tady byl nějaký frajer, nebo frajerka, kteří to budou řídit. Pak se může pokračovat. Nemůžeme si pak říct, že budeme hrát dvacet let druhou ligu a pak první. To bychom byli odvážní. Na druhou stranu, kdyby se spadlo do třetí ligy, tak by se zase mohlo postoupit. Ale už by tady to vedení mělo takové aspekty, které by to prostě mělo mít.