Před startem Eura se hojně spekulovalo o tom, kdo by měl být českou brankářskou jedničkou. Volba trenéra Jaroslava Šilhavého nakonec padla na Tomáše Vaclíka, a to i přesto, že ve své poslední sezoně v Seville se na hřiště dostával jen sporadicky.

Tahle volba (na rozdíl od jiných) trenérovi vyšla na jedničku. Už od úvodního mače, ve kterém vynuloval Skoty, podával Vaclík spolehlivé výkony. Občas mu pomáhalo i štěstí – bez kterého se neobejde žádný elitní brankář – a v klíčových okamžicích se uměl vytasit s pořádnou porcí gólmanské magie.

Kasper Schmeichel sebral Tomáši Součkovi z ovázané hlavy vyrovnávací gól.
Chvála a útěcha z Anglie. Souček byl skalpovaný válečník, řeč došla i na Schicka

„Věřil jsem, že jsem připravený. Cítil jsem, že kluci v kabině na mě spoléhají. Že mi věří, že se na turnaj dokážu připravit. Já jim za to chci poděkovat. Hodně mi pomohli,“ řekl Vaclík v televizním rozhovoru po čtvrtfinálové prohře 1:2 s Dánskem v horkém Baku.

Udělali jsme maximum

Se dvěma dánskými góly v prvním poločase toho moc dělat nemohl. Po změně stran hráli Češi na čím dál větší riziko a Vaclík tak musel likvidovat několik hrozivých nájezdů soupeře. Odolal a až do konce tak držel naděje mužstva v červených dresech na vyrovnání.

Kasper Dolberg (č. 12) právě vstřelil druhý dánský gól do české sítě.
Český sen se rozpustil ve výhni v Baku. Krvavá bitva skončila postupem Dánska

To sice nepřišlo, ale gólman si výsledku na Euru i tak nesmírně cení.

„Prohráli jsme, jedeme domů, ale musím říct, že jsme na tento tým pyšný, i na celý realizační tým. Vzhledem k podmínkám a všemu tomu cestování… Můžeme odjet s hlavou vztyčenou a s vědomím, že jsme pro to udělali maximum,“ je si jistý Vaclík.

Vytvořili jsme něco speciálního

Nevadila mu ani koronavirová „bublina“, kvůli kterém bylo mužstvo řadu týdnů v izolaci. „Neměli jsme žádnou ponorku. Měsíc je sice dlouhá doba na to být bez kontaktu s okolním světem, pro všechny to bylo něco nového, ale nálada byla pořád dobrá,“ líčil Vaclík.

Klíčové podle něj bylo, že tým držel za všech okolností při sobě. I proti počáteční nedůvěře vlastních fanoušků.

Česká fotbalová reprezentace po výhře 2:0 nad Skotskem.
Hrdinové, jak je neznáte. Schick vyrostl v cukrárně, Kalas měl doma tělocvikáře

„Před turnajem nám nikdo nevěřil – ani před skupinou, ani před zápasem s Nizozemci. Semkli jsme se, i hráči, kteří nenastupovali, makali na tréninku a vytvářeli tak tlak nás ostatní. Vytvořili jsme něco speciálního,“ dodal Vaclík s tím, že na nečekaném euroúspěchu lze stavět do budoucna.

Kam asi Vaclík po vydařeném turnaji zamíří? Zájem o něj je prý značný, třeba v Serii A…