Každá sranda něco stojí, lidově řečeno, řekl prezidentův právník Marek Nespala k požadavku žalobce na finanční satisfakci. "Vycházíme z obdobných případů a z doby, kdy k tomu došlo. A vycházíme také z toho, co to mělo za následek," vysvětlil advokát, proč po nynějším poradci v oblasti politického marketingu Bartíkovi chtějí pět milionů.

Prezidentův právník také upravil návrh žaloby s tím, že už nežádají omluvu na facebooku, ale stačí jim omluvný dopis. "Přiznání pětimilionové částky by pro klienta znamenalo faktickou likvidaci, protože nemá žádný nemovitý či movitý majetek a žije jen z toho, co vydělá," uvedl Bartíkův advokát Pavel Uhl s tím, že jeho klient je schopný zaplatit nejvýše 50 tisíc korun.

Svatopluk Bartík.
Zeman a rakovina: Bartík se omluvil, platit nechce. Prezidenta vyšetří znalec

A zatímco příjmy bývalého komunálního politika se v pondělí u soudu rozebíraly veřejně, o zdravotním stavu Miloše Zemana mluvil soudní znalec Pavel Šlampa asi hodinu za zavřenými dveřmi bez přítomnosti médií.

Bartík řekl, že veřejnost má právo znát zdravotní stav prezidenta a vysvětlil, proč napsal žalovaný status na facebookový profil právě koncem roku 2017. "Ve chvíli, kdy působil velice nezdravě, na veřejnosti při vystoupeních se klátil, odmlčoval, mluvil pomalu, pletl si slova, pletl si fakta. Zároveň ve chvíli, kdy tvrdil, že vyléčil cukrovku, což dnes i pan znalec uznal, že je úplně nemožné. Ve chvíli, kdy se v té době začala krátce po volbách skládat vláda a on během toho překračoval ústavní zvyklosti. Ve chvíli, kdy jednal v rozporu s tím, jak sám říkal, že postupovat bude a učinil tak samotné sestavování vlády nelogickým a právně rozporuplným. V souběhu těchto okolností má výjimečně občan státu jakožto zaměstnavatel prezidenta právo být informován, jaká je realita, kterou prezident veřejnosti tajil," uvedl.

Archeologický výzkum v Hybešově ulici. Odborníci odkryli pozůstatky vodoteče.
Po objevu starého potoka archeologové bádají u Orlí. Našli dlažbu ze středověku

Podle Nespaly však výslech znalce jednoznačně potvrdil, že hlava státu rakovinu nikdy neměla. "Otázka, jestli má veřejnost právo znát zdravotní stav prezidenta, by měla mířit spíš na zákonodárce a ústavodárce. Já samozřejmě hájím svého klienta. Ten cítil jako velmi nekomfortní, že někdo bez znalostí tvrdí, že brzo umře. To je pak právě věc pro soud," řekl Nespala.

Líčení bylo odročeno na 21. července.