„Obec v něm pořádala den otevřených dveří, kde se byla podívat moje manželka. Přišla domů a řekla, že má pro nás nápad. A tak to celé začalo,“ vysvětluje jeden ze spolumajitelů minipivovaru Olaf Körner.

Budova se ale doslova hroutila před očima a nutně potřebovala rozsáhlou rekonstrukci. „Stav byl hrozný, ale ten potenciál místností pro pivovar tu byl. Jsou tu metrové zdi, krásná klenba. Jediný problém byl s tanky, které jsme museli položit, protože nemohly stát,“ vysvětluje Olaf Körner.

Tektandr – čaj s příběhem. Ondřej Linhart s maminkou Alenou.
Student liberecké univerzity tvoří pečené čaje. Každý doplňuje příběhem

Přestavba objektu ve spolupráci s obcí trvala pouhý jeden rok a první várku piva uvařili majitelé v dubnu 2019. „Vaříme tady celkem šest druhů piva a zhruba třikrát do roka i speciály, například teď na Velikonoce nebo na Vánoce. Děláme pivní klasiku s hořkou příjemnou chutí,“ upřesňuje spolumajitel. K dostání jsou piva s názvy Olaf, Jura, Josef nebo Horst, což jsou křestní jména zakladatelů pivovaru.

Jarní i podzimní Oktoberfest

Slušně rozjetý vlak ale zpomalil koronavirus. Odbyt piva podle Olafa Körnera klesl až o padesát procent a změnily se i návyky zákazníků. "Prodej sudů se omezil na to, co si soukromníci koupí v pivovaru. Naopak zvýšili jsme prodej v litrových PET lahvích nebo ve skle a prodáváme je přes místní pekárnu. Prodejní místa máme ale i v Praze."

Místo v ordinaci vyměnil Daniel Sosýn za budování firmy na zdravé produkty.
Místo medicíny se vrhl na proteinovou výživu. Chtěl, ať zdravé věci jsou i dobré

V areálu čížovského pivovaru probíhají za normálních okolností tři velké akce za rok. Jsou to jarní i podzimní Oktoberfest a dny otevřených dveří zámeckého areálu spojené s poutí.