Liberec se tak poprvé stal základnou filmového festivalu, který je považován za nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě. Anifilm je zároveň jediným mezinárodním soutěžním festivalem v České republice zaměřeným na animovaný film.

Po osmnácti ročnících v jihočeské Třeboni se festival přesunul do Liberce. Původně se zde měl konat už na jaře, ale kvůli pandemii začal až tento týden. „Anifilm jako mezinárodní filmový festival přináší pro město i pro kraj obrovské příležitosti,“ řekl liberecký náměstek pro kulturu Ivan Lang.

Město společně s krajem přispěly organizátorům 1,5 milionu korun. Podle krajské radní Květy Vinklátové se podařilo kraji vyjednat blokovou výjimku na neinvestiční akce a díky tomu bude moci podepsat s festivalem smlouvu o dlouhodobé podpoře. Díky tomu by měl Anifilm zůstat v Liberci natrvalo.

Anifilm.
Festival Anifilm v Liberci se blíží. Flixbus nabízí výhodné jízdné z Prahy

Právě neochota dlouhodobé podpory byla podle ředitel festivalu Tomáše Rycheckého hlavním důvodem, proč festival přesunuli na sever Čech. „Třeboňská radnice odmítla snahy o další propojení s festivalem formou celoročního projektu Domu animace. Oboustranně výhodné partnerství města a festivalu se tak rozpadlo. Po festivalu jsme dostali několik nabídek od jiných měst, a to nejenom na přesun projektu Domu animace, ale i festivalu samotného,“ řekl Deníku Rychecký a dodal, že Liberec byl jeho favoritem.

„Město mi učarovalo svým potenciálem a polohou nedaleko Prahy a blízkostí Německa a Polska, což je pro mezinárodní festival důležité. Liberec je krajské město, a to se na příkladu zlínského, jihlavského nebo karlovarského filmového festivalu ukazuje jako důležitý faktor pro dlouhodobou stabilitu.“

Letošní festivalová premiéra v Liberci nabídne divákům přes 150 filmů a seriálů. „Novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor,“ řekl programový ředitel Pavel Horáček.

Anifilm.
FOTO: Anifilm se přesunul z května na říjen. Nabídne i Fimfárum

Promítat se bude na několika místech ve městě. Na projekce si tak mohou diváci zajít do Kina Varšava, Grandhotelu Zlatý Lev, Lidových sadů, univerzitní auly TUL nebo Cinema City. Hlavní sídlo festivalu bude v libereckém Zámku, který se tak po dlouhé době opět otevře lidem. Kvůli epidemiologickým nařízením byl zrušen doprovodný hudební program, který měl probíhat v jednom z pavilonů na libereckém výstavišti. Promítat se bude také před radnicí. „Mělo by tam vzniknout letní kino. Každý festivalový večer zde proběhnou projekce oblíbených animovaných filmů a vstup bude zdarma,“ řekl ředitel festivalu Rychecký. Kompletní program najdou diváci na www.anifilm.cz.

Z důvodu vedení databáze kontaktů a možnosti trasování si každý návštěvník Anifilmu musí zakoupit akreditaci, která je nutnou podmínkou ke vstupu do všech programových míst letošního ročníku festivalu. „Vyřízení akreditace je v tomto roce nevyhnutelné také pro účast na programu zdarma – pro tento účel jsme zavedli nový typ akreditace Visitor Basic,“ vysvětlila mluvčí festivalu Gabriela Zajícová a dodala, že věří, že se i přes tato omezení a hygienická opatření podaří připravit výjimečnou a pro všechny zúčastněné i bezpečnou kulturní událost pro celý Liberecký kraj i jeho hosty.