K místnímu regionu má dlouhodobý vztah, ve dnech po řádění živlu byl přímo v zasažených obcích, kde monitoroval tamní poničené sochy a zajišťoval menším světským i sakrálním památkám první pomoc. Přitom si všiml hromad trámů z rozbořených domů. „Napadlo mě, že by se trámy daly využít jako autentické připomenutí tragické události. Jihomoravská komunitní nadace získala pro projekt prvních padesát trámů,“ sdělil sochař.

Viditelný z širokého okolí

Pro umístění památníku se podle něj zatím zdá být vhodná lokalita mezi obcemi Hrušky a Moravská Nová Ves na Břeclavsku. U silnice na vyvýšeném místě vedle stávajícího křížku. „Při plánované výšce památníku sedm až osm metrů bude viditelný i z hlavního tahu mezi Břeclaví a Hodonínem a též z vlaku na železničním koridoru,“ vysvětlil Blažek.

Na snímku Hrušky vlevo v roce 2018, vpravo na konci července 2021 po tornádu.
OBRAZEM: Cesta ničivého živlu. Jak se změnily oblasti zasažené tornádem

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut myšlenku památníku na okraji městyse vítá. „Nápad využít trámy jako symbol a první vizualizace se mi líbí. Pro někoho to může být trochu abstraktní, ale to je věc názoru. Tornádo nás poznamenalo minimálně na jednu generaci, památník bude připomínkou tragické události,“ komentoval starosta.

Autor na projektu spolupracuje se studenty Fakulty architektury ČVUT v Praze. „Pan děkan se pro myšlenku nadchl a chce projekt zaštítit tak, aby se včlenil do tamního studijního programu. Se studenty jsme vytvořili právě první skici vizualizace památníku,“ popsal Blažek s tím, že v nejbližší době chtějí podle hotového menšího modelu studentů vytvořit model ve skutečné velikosti pro ověření technických možností při sesazování trámů. Oříškem může být velká hmotnost jednotlivých kusů.

Zdroj: DeníkVyužití poškozených trámů vyvolává otázku životnosti památníku. „Po úpravě a ošetření dřeva využitých poškozených trámů památník pár let určitě vydrží,“ ujišťuje Blažek, který projekt podpoří i přes Nadační fond Lux et Lapis. Pozemek pro umístění má poskytnout místní zemědělská firma Agromoravia.

Měsíc po ničivém tornádu už poničené jihomoravské obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky a hodonínský Pánov částečně prokoukly. Práce na zasažených budovách či hřbitovech je ale stále hodně. Po domech určených k demolici zbyly mezery v zástavbě
Záchranářka: Lidi zasáhlo, že jim nezůstaly vzpomínky či fotografie z dětství

Farář z Moravské Nové Vsi Marián Kalina o této iniciativě slyšel poprvé. „Památníky připomínající významné radostné, či naopak bolestné události nejsou špatná věc. Nebudu mít problém případně takové pietní místo požehnat. I kdyby bylo bez sakrálních motivů, lidé se mohou zastavit, vzpomenout, pomodlit,“ řekl farář.

Sochy bez hlav

Devastující tornádo se Břeclavskem a Hodonínskem přehnalo 24. června večer. Nejvíce zasáhlo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice, velké škody počítali i v okrajové části Hodonína -Pánově. Při katastrofě zemřelo šest lidí, desítky lidí byly zraněny. Asi dvě stě domů pak šlo při demolicích k zemi, další stovky byly poškozeny.

Zkáze neušlo mnoho malých památek v ulicích či na hřbitovech, jako byla dekapitovaná socha svatého Josefa s Ježíškem v Moravské Nové Vsi či rozlámaný pomník T.G. Masaryka na tamním náměstí. Blažek už brzy po tornádu přispěchal na pomoc poničeným sochám v zasažených obcích. Se spolupracovníky dělali seznamy zbytků a úlomků, dohledávali chybějící fragmenty; teď čtyři památky restauruje.

Areál MND v Lužicích den po ničivém tornádu.
Těžba ropy je proti živlům chráněná, zní z moravského Texasu. I proti tornádu

Zajímavostí je, že busta Václava Havla právě od akademického sochaře Blažka přečkala tornádo na dvoře sídla Jihomoravské komunitní nadace v Moravské Nové Vsi bez úhony. Blažek v minulosti například restauroval architektonické modely a sochy ze sádry, postižené před dvaceti lety povodněmi, pro Národní technické muzeum v Praze.

V České republice už je památník připomínající jiné tornádo, v Litovli na Olomoucku, kde živel řádil 9. června 2004. O čtyři roky tam vztyčili sloupek na památku generální opravy parků.