Možnost vynášet kozy na dominantu Masarykova náměstí mají výletníci od roku 2001. Od té doby už se na ochoz věže podívaly více než třináct tisíckrát. „Konkrétně urazily celkovou vzdálenost 403 560 metrů a vyneslo je 13 452 návštěvníků,“ přiblížila vedoucí oddělení cestovního ruchu Kulturních zařízení Města Pelhřimova Nela Štěpánková s tím, že každý odvážlivec se zapíše do „kozí“ knihy a dostane pamětní list.

Letos se Rózy a Rézy dotkla koronavirová karanténa. Nosiči je totiž vzali do náručí až 21. června, tedy o měsíc a půl později. Na počtu vydaných diplomů to ale není znát. „Letos zatím kozy na věž vyneslo celkem 268 turistů i místních,“ prozradila Štěpánková.

Marie a Josef Kujanovi.
Pětasedmdesát let s jedním partnerem. Kujanovi oslavili korunovační svatbu

Mezi nimi byli například jedenáctiletý Kuba a jeho o dva roky mladší brácha Jirka. „Nahoře je hezký výhled. Jako u nás v Chomutově. Co se týče kozy, tak ta byla docela těžká a cestou nahoru jsem se docela nadřel,“ nechal se slyšet Kuba. „Já to měl lehčí, protože jsem ji nesl dolů,“ doplnil Jirka.

Rekordman z Kladna

Pelhřimovskou kuriózní disciplínu ale zvládají ještě mladší siláci, byť s podporou rodičů. „Kozička je docela těžká, tak mi musela trochu pomáhat maminka. Ale zvládli jsme to,“ svěřil se pětiletý Hugo.

Komu by však diplom nestačil, ale chtěl rovnou změnit dějiny, může zkusit překonat dosavadní rekord z 1. června 2007. „Ten drží Jan Juklík z Kladna, který 148 schodů a jim předcházející třicetimetrový rovný úsek před vstupem do věže pelhřimovského kostela svatého Bartoloměje zdolal za 37,58 vteřiny,“ připomněl Josef Vaněk z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Počátky. Ilustrační foto
Počátecký kostel svatého Jana Křtitele na Palackého náměstí bude jako nový

A jak vlastně vynášení kozy na jednu z nejkrásnějších památek Pelhřimova vzniklo? „Jako recesní akce a připomínka toho, že na věži údajně sídlil hlásný, který tam kozu choval a pravidelně ji snášel dolů napást,“ odpověděl Vaněk.

Že tomu tak skutečně bylo, potvrdila i Markéta Skořepová z pelhřimovského muzea. „Není to pověst, ale holý fakt. Vychází z pamětí Filipa Ignáce Dremsy a skutečně na věži žil hlásný, který tam kozu choval,“ uvedla historička. Ostatně i dnes při výstupu nahoru si lidé mohou všimnout malé místnůstky, která bývala právě kozím chlívkem.