Podle mluvčí Slavkova Veroniky Slámové podobné potíže řeší i v okolních obcích. „Vzhledem k tomu, že stopy vedou ke skupinkám mladistvých, vnímáme situaci jako důsledek dlouhodobé absence mladistvých ve školách a jejich uvolněnou morálku. Na úrovni města i bezpečnostních orgánů diskutujeme o efektivním zásahu. O každém případu budeme informovat policii, která již v těch uplynulých zahájila vyšetřování,“ ujistila Slámová.

Jan Vondříček a David Valášek u soudu
Bezdomovce „Honzíka“ ubili v Litoměřicích k smrti. Mladí útočníci jdou za mříže

Akce vandalů souvisejí s poškozováním stromků, ničením laviček, odpadkových košů nebo pohazováním odpadků. Poškozují také soukromý majetek. „V březnu mi někdo rozbil okna na chatě. Opodál se přitom scházela parta výrostků,“ komentoval třeba Stanislav Červinka svůj podpis k petici.

Na nutnost řešení upozornil také opoziční zastupitel Ivan Charvát. „Pravděpodobně se mimo jiné podepisuje i to, jak dlouho jsou děti mimo školu. S případnými původci těchto skutků či jejich zákonnými zástupci, je třeba promluvit a domluvit jim, pokud je vůbec možné jejich nalezení,“ uvažoval Charvát, který zmínil třeba spolupráci s policií.

Pět strážníků

Vedení město přitom potvrdilo jednání s policií o užší spolupráci v následujících týdnech. „Prioritně přitom podobné záležitosti obvykle řeší strážníci,“ komentoval policejní mluvčí Bohumil Malášek. Od května přitom městskou policii posílí nový strážník, kterých tak bude dohlížet na pořádek celkem pět. „Umožní to prodloužení služeb stejně jako častější nasazení do rizikových lokalit i v nočních hodinách,“ pokračovala mluvčí Slavkova.

Tomáš K., obžalovaný z týrání osoby žijící ve společném obydlí, u klatovského soudu.
Hlavou jí mlátil o zeď, stála v noci na mrazu. Soud řeší otřesné týrání ženy

Strážníci také důkladně kontrolují záznamy kamerových systémů. „Mohou vést k ztotožnění pachatelů vandalských činů. Nejbližších dnech také rozšíříme kamerový systém do rizikových oblastí včetně instalace mobilních fotopastí. Již v minulosti jsme díky kamerovému systému pachatele podobných činů usvědčili. Pokud se jedná o mladistvé pachatele, hrozí jim nejen postih na místě,“ přiblížila Slámová.

Městská policie spolupracuje také se sociálním odborem jako s orgánem sociálně-právní ochrany dětí. V takových případech je podle zástupců města následně zahájeno správní řízení, do kterého jsou vtaženi i rodiče mladistvých pachatelů. Ve správním řízení je pak možné uložit pokutu až do výše deseti tisíc korun s dalším navazujícím šetřením v rodinách.