„Dne 3. ledna byla podána obžaloba na inspektora obvodního oddělení Policie ČR Třeboň pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Věc jsme předali Krajskému soudu v Českých Budějovicích,“ uvedl pro Právo šéf budějovických krajských žalobců Petr Cigánek. Policistovi může hrozit až trest deseti let odnětí svobody.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle jejíchž závěrů policista vystřelil na muže hned třikrát. Jak loni pro Deník uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová, policista společně se svým kolegou jeli na základě oznámení do chatové oblasti, kde se měl vyskytovat muž, který pod vlivem alkoholu poškozoval vnitřní vybavení užívané chaty.

Ilustrační foto
Bez slitování: Školák znásilnil pětiletou dívku. Když chtěla mluvit, utopil ji

"Po příjezdu na místo policisté spatřili muže, který přicházel k chatě a jevil známky ovlivnění alkoholem. Jeden z policistů použil služební zbraň jako donucovací prostředek, mířil jí na muže a vyzýval jej, aby si lehl, muž však nereagoval a směřoval k policistovi. Ten následně na muže vystřelil, a i když jej zasáhl a případný útok od něho již nehrozil, střelil jej ještě dvakrát," popsala mluvčí.

Na základě detailního dokazování, mimo jiné znaleckých posudků z oborů soudního lékařství, balistiky, biomechaniky a psychiatrie policejní orgán GIBS podle Ivany Nguyenové uzavřel, že ze strany zakročujícího policisty se jednalo o exces z nutné obrany spáchaný ve stavu silného psychického rozrušení. Proti policistovi bylo 20. dubna 2021 zahájeno trestní stíhání pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Vyostřená situace 

Střelba u rybníka Dvořiště v katastru obce Smržov nedaleko Lomnice nad Lužnicí se ozvala ve středu 5. srpna 2020 po 20. hodině. Zasahující policista z obvodního oddělení Třeboň použil služební zbraň proti agresivnímu pachateli a muž na místě zraněním podlehl.

Čeněk Pazderka.
Obral o miliony fotbalisty Limberského a Daridu. Odsouzený podvodník zmizel

Podle tehdejších informací Deníku se incident odehrál v jedné z chat, kde byly výjezdy policistů, jak se říká, "na denním pořádku". Policisté sem v osudný den vyjeli řešit konflikt mezi partnery. Podle informací Deníku měl být přítel ženy závislý na drogách. Měl ji i podle lidí z okolí bít. "Byly slyšet výkřiky a k večeru vše vygradovalo, až zavolali policii," popsal jeden muž z okolí. Na místě tragédie se mluvilo i o tom, že muž měl údajně na policisty vyběhnout s mačetou.