Policejní potápěči by měli posílit pátrací tým, který druhým dnem hledá 74letou seniorku z obce Oskava, jež zmizela po nedělní bleskové povodni.

Od úterního rána pročesává břehy řeky Oskavy několik desítek policistů. Práci jim ztěžují rozbahněné břehy a místy velmi špatně přístupný terén. Nasazen je nyní také dron.

„Právě domlouváme spolupráci s policejními potápěči, aby se zapojili do pátrání. Pomoci by měli od zítřejšího rána,“ sdělil v úterý odpoledne Deníku policejní mluvčí Libor Hejtman.

Brníčko, druhý den po bleskové povodni. Stále přitéká voda z polí. 8. června 2020
Brníčko ohrožuje voda z polí. Uničov shání bydlení pro rodinu, které spadl dům

Desítky policistů rozdělených do tří skupin pročesávají břehy a okolní terén podél osmikilometrového úseku z Oskavy do Nové Hradečné. Voda již opadla, což pátrání usnadňuje. Komplikuje ho naopak rozbahněný a místy velmi špatně přístupný terén.

Policisté prohledávají oba břehy řeky Oskavy, přilehlé toky a vodní plochy, ale také louky a zahrady u rodinných domů, které jsou plné nánosů, naplavenin a popadaných stromů. Ve špatně dostupných místech jim pomáhá těžká technika, kterou zajistila obec a hasiči.

„Při pátrání využíváme také techniku letecké služby,“ popisovala po poledni policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Břevenec, místní část Šumvaldu, po bleskové povodni. 8.6.2020 odpoledne
Takto ničila povodeň na Uničovsku. Úklid zkázy bude dlouhý

Čtyřiasedmdesátiletá žena se pohřešuje od nedělního večera, kdy se pod ní utrhl břeh rozvodněného potoka v Oskavě. 

„Bydlela u potoka, tekl jí kolem zahrady. Šla se podívat, jak stoupla voda. Ve chvíli, kdy vstoupila na kraj potoka, se pod ní utrhl břeh a spadla do vody. Tak nám to popsal její manžel,“ přiblížil v pondělí ráno osudný moment starosta Oskavy Stanislav Hýbner.

Blesková povodeň, která zasáhla v neděli v noci Uničovsko, má na kontě potvrzenu zatím jednu oběť. Je jí 48letá žena z Břevence, místní části Šumvaldu.

Pozemek rodiny Šenkových ze zaplaveného Břevence, místní části Šumvaldu, 8. 6. 2020
Noční drama přineslo tragédii. Bylo to jako bílá vánice, líčil muž z Břevence