Právě kvůli obyvatelům víkendových obydlí, kteří ovšem také produkují odpad, obce překračují zákonem stanovený limit odpadu, který mohou ukládat na skládky se slevou. Kvůli větším sumám za ukládání odpadu na skládku, musejí obce razantně zvyšovat poplatek za odpad.

Nový zákon, platný od ledna 2021, pro výpočet limitu pro slevu dělí celé množství odpadu pouze počtem trvalých obyvatel a nemyslí na komunální odpady vyprodukované chataři.

Páternoster na brněnské nádražní poště je po nedávné nehodě důchodkyně mimo provoz.
Vražedný stroj nebo unikát? Páternoster v Brně po nehodě vyvolává kontroverze

„To znamená, že se množství odpadu od majitelů nebo podnájemců rekreačních objektů započítává matematicky obyvatelům s trvalým pobytem. Z tohoto důvodu „rekreační“ obce vyčerpají třídící slevu mnohem dříve, někde se tak už stalo na přelomu září a října. Od této chvíle se jim bude počítat namísto 500 částka 800 korun za každou vyprodukovanou tunu odpadu směřující na skládku, což jim citelně prodraží odpadové hospodářství,“ říká vedoucí komunálních služeb třinecké společnosti SMOLO CZ Tomáš Ondraszek.

Více chatařů než místních

Při propočtu pro získání slevy se bere počet trvale žijících obyvatel obce. Například obec Řeka má 112 čísel popisných a 200 evidenčních, zpravidla chat.

„Při výpočtu objemu vyprodukovaného směsného a velkoobjemového odpadu, který můžeme uložit na skládku, chataře započíst nemůžeme. Limit pro slevu jsme vyčerpali už v září a zbývající měsíce budeme platit 800 korun za uloženou tunu. „Lidé slušně třídí, ale i tak díky naší celkové produkci odpadu za skládkování slevu a zaplatíme zhruba o 70 procent víc než dosud,“ odhaduje Tomáš Tomeczek, starosta obce Řeka.

Kaplička svaté Terezie v Kosticích.
Moravské ornamenty. Malérečky vyzdobily kapličku svaté Terezie na Břeclavsku

Dodal, že například v roce 2019 vyprodukoval jeden občan Řeky s přispěním chatařů přes 300 kg komunálního a velkoobjemového odpadu. Také chataři platí v obci, kde mají nemovitost, poplatek za odpad, ale méně než běžný obyvatel. Konkrétně v Řece je to zhruba o 15 až 20 procent nižší částka než platí obyvatelé.

„Loni a letos je vyšší objem odpadu u chatařů jasný – kvůli covidu trávili na chalupách daleko více času než v předchozích letech. Takže produkovali více odpadu, byť tvrdí, že ne,“ dodává starosta Řeky.

Řešení, díky kterému obec získá peníze na vyšší platby za odpadl je zvýšení poplatku. V Řece už ho zvedli z 640 na 1000 korun na osobu a rok.

Kompenzace stálým obyvatelům

Podobné to je v Horní Lomné na Jablunkovsku, kde mají 150 trvale hlášených a 170 chatařů. Slevu ve výši 150 korun, kterou dosud mohli uplatnit trvale hlášení lidé v obci, ministerstvo vnitra samosprávě zrušilo jako diskriminační.

Horní Lomná ročně zaplatí za uložení odpadu 450 tisíc korun. Aby pokryli náklady na vyšší „skládkovné“, budou zřejmě muset zvýšit poplatek ze současných 640 korun možná až na 1300 korun na občana a rok.

Ilustrační foto
Patová situace. Odpad vinařů odstavuje čistírny obcí. Kvasinky a hrozny ničí kal

„Podle ministerstva musí být částka jednotná pro všechny. Takže poplatek s největší pravděpodobností zvedneme a občanům to budeme nějak kompenzovat. Musíme to vymyslet. Jak, o tom se pobavíme se starosty okolních obcí,“ říká starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Co mu ještě vadí, jsou chataři, kteří své nemovitosti půjčují známým, ale také načerno komerčně pronajímají. „Vyšší počet lidí na chalupách, automatický znamená vyšší produkci odpadu. Někteří chataři dokonce tvrdí, že odpad odvážejí s sebou domů. Někteří možná ano, ale takových bude minimum,“ myslí si starosta Kawulok.

Ministerstvo zatím dělá, že neslyší

Dotčené obce v rámci sdružení měst a obcí nebo mikroregionů už prý na situaci upozorňovali úředníky ministerstva životního prostředí, ale dosud nemají na své dopisy žádné reakce. Lobovat za obce, jež tento problém trápí, se snaží i odpadová společnost SMOLO CZ, která potřebnou úpravu už apelovala v rámci Asociace odpadového hospodářství.

Daniel  Habrda natáčí snímek Samhain.
Pohanské rituály na Šumavě. Filmaři v jižních Čechách natáčí thriller Samhain

Něco by se ale ve věci udělat mělo. Lépe totiž nebude. Letos může obec s 1000 obyvateli uložit na sládku za zvýhodněnou cenu 500 korun 200 kg odpadu na občana. Vše navíc za 800 korun za tunu. Od ledna 2022 je to 190 kg na občana, každý rok se tato částka snižuje o deset kilo až na 120 kg skládkovaných odpadů na občana v roce 2029.