Rozjetou zábavu ukončili až strážníci městské policie. „Za jiných okolností věříme, že by to byla pro mladé lidi jistě výborná párty, nikoliv ale v tomto vyhlášeném nouzovém stavu, kdy se všichni ostatní ve svém chování omezují,“ komentovala mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová.

O trestech rozhodne správní orgán

Chování bavící se skupinky označila za nezodpovědné a bezohledné. O trestech za porušení platných vládních nařízení rozhodne správní orgán, kterému strážníci všechny na místě zjištěné přestupky postoupili.

„Varování už bylo dost. Doufáme, že se i těm posledním, kterým závažnost situace stále nedochází, rozsvítí,“ dodal Helsnerová.

Připomněla, že holešovská radnice žádala veřejnost o dodržování vládních nařízení už několikrát. Ne vždy ale výzvy dopadají na úrodnou půdu. Holešovská městská policie například jen za pátek a sobotu narazila hned na jedenáct porušení.

Ilustrační foto
Seniorka si odmítla nasadit roušku. Mrskla s ní a obořila se i na strážníka

Pokuty padnou i v Meziříčí či Zlíně

Problémy s dodržováním omezení, která souvisí s vyhlášeným nouzovým stavem, ale mají lidé napříč celým krajem. Například strážníci Městské policie ve Valašském Meziříčí už nahlásili správnímu orgánu téměř deset případů, kdy lidé nerespektovali povinnost nosit ochranu úst a nosu. Hříšníkům hrozí desetitisícová pokuta.

„Dodržování nejen uvedeného nařízení, budeme nadále striktně kontrolovat a jeho nerespektování oznamovat. I když se může některým lidem zdát, že strážníky není v ulicích zrovna vidět, pravidelně vyjíždíme k oznámením občanů a situaci ve městě monitorujeme také pomocí kamerového systému,“ upozornil Jan Camfrla, ředitel Městské policie Valašské Meziříčí.

V KNTB se narodila trojčata Kristýna, Sára a Adam
Dobrá zpráva. Na svět přišla ve zlínské porodnici trojčata Kristýna, Sára a Adam

Nouzový stav platí pro celé území České republiky už od 12. března. Mezi nejdůležitější omezení patří zákaz volného pohybu lidí mimo stanovené výjimky, zákaz pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest: respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál a podobně, pořádání akcí s účastí veřejnosti. Uzavřené jsou restaurace a řada prodejen.

Podle strážníků Městské policie Zlín je ochota a disciplinovanost lidí při dodržování pravidla nosit roušky velmi vysoká a až na několik výjimek prozatím nemuseli přikročit k postihu. Zmíněnou výjimkou je například událost ze čtvrtku 19. března, kdy ve čtvrti Podvesná ležel bez nasazené respirační roušky devětačtyřicetiletý cizinec, který se před pár dny vrátil ze zahraničí. Měl mimo jiné problémy s dýcháním. „Strážníci museli použít všechny dostupné osobní ochranné prostředky a muže následně předali zdravotníkům. Následné vyšetření na nákazu COVID-19 bylo naštěstí negativní,“ přiblížil mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík.

Opakované upozornění nezabralo

Další případ se týkal čtyřicetileté ženy ze Vsetína, kterou bez roušky přistihla hlídka poprvé v neděli 22. března. Vyvázla jen s poučením a ústenkou od strážníků.

„O dva dny později ji pak na obdobnou skutečnost upozornila další hlídka, a když ji ve stejný den o pár hodin později spatřil operátor kamerového systému opět s odkrytými dýchacími cestami, pomyslný pohár trpělivosti přetekl. Hlídka tentokrát její přestupek oznámila správnímu orgánu,“ vylíčil Janík.

Ochránkyně přírody dokumentuje v terénu stopy při letošním mapování velkých šelem v Beskydech; únor 2020
Ochránci našli stopy rysů i vlků, po medvědech se slehla zem

Samostatnou kapitolu pak podle něj tvoří kuřáci, kteří dráždí také nemalou část veřejnosti.

„Zákaz platí generálně a v případě, že se člověk potřebuje najíst, napít nebo nevydrží bez cigarety, neměl by se v žádném případě zdržovat na veřejnosti, kde by mohlo dojít k ohrožení dalších lidí,“ zdůraznil mluvčí zlínských strážníků.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník