Letitou brněnskou tradici, kdy podobné lavičky určené pro řidiče „šalin“ stály na každé konečné zastávce, ovšem ne každý respektuje. Důkazem byli dva mladí hoši, kteří se před reportérkou Deníku bez ohledu na jasný nápis na lavičku klidně posadili. „Co vám na to mám říct. Nevím, já si tady nesedám, tak je mi to jedno,“ krčila rameny procházející Miluše Lukášová.

Studentka Srishti Sadhuová.
Studentka z Indie na stáži v Deníku. Cestování tramvají bylo šokem, říká o Brně

Dopravní podnik města Brna nechal starou litinovou lavičku s dřevěnými prkny opravit za třináct set korun. A umístil ji právě ke konečné zastávce linky na náměstí Svobody. „Lavičku jsme našli na Borovince, tak se zrodil náš nápad. Konzultovali jsme jej s odborníkem na historii brněnské městské hromadné dopravy Ivanem Nedělkou," řekl už dříve generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Vyhrazeno pro vlakovou četu 

Na lavičce je jasně patrný nápis: „Vyhrazeno pro vlakovou četu H4", což je označení historické linky. ,,Popravdě jsem si toho ani nevšimla. Přijde mi to ale divné. Moc řidičů tady nesedí, tak nevím, k čemu je to dobré,“ dívala se na prázdnou lavičku například Martina Novotná. Jiné kritické ohlasy na obnovení tradice v podobě lavičky pro řidiče tramvají ale zatím v Brně slyšet nejsou.

Zástupci brněnského dopravního podniku už dopředu avizovali, že lidi, kteří si tam sednou, ale z lavičky vyhazovat nebudou.

Bloudění v kukuřičném bludišti nabízí také hry a zajímavosti.
OBRAZEM: Španělsko u D1. Kukuřičné bludiště u Humpolce zahájilo sezonu

Linka H4 letos jezdí kvůli výluce tramvají v Masarykově ulici a na Mendlově náměstí v náhradní trase. Konečná je na náměstí Svobody a historická tramvaj pojede po trase přes Českou, Malinovského náměstí, hlavní nádraží a Nové sady. Z Rašínovy ulice se dostane historický vůz kolejovou spojkou. Vozí cestující vždy o víkendech od deseti dopoledne do šesti večer až do konce prázdnin.