Málokoho napadne, že frekventované Hřensko je východiště nejen do soutěsek a na Pravčickou bránu, ale i k podivuhodným skalám na levém břehu Labe.

Na nábřeží ve Hřensku použijte německý přívoz (platí se v EUR i CZK, lze využít jízdenku Labe Elbe) a převezte se k železniční stanici Schöna (zde zastavují i vlaky Dráhy národního parku U28, jedou denně v intervalu 120 minut ve směru od Děčína i Rumburka). Od stanice je krásný pohled zpět na Hřensko a labské údolí. Podle ukazatelů vystoupáme silničkou lesem a po rovině otevřenou krajinou do velké obce Schöna-Rheinhardtsdorf. Okolí vévodí dvě malé „zbytkové“ stolové hory Císařská koruna a Zirkelstein. Ten výrazně dominuje. Podle ukazatelů dojdeme k jeho patě z Schöny za několik minut. Na vrchol vede řada zabezpečených kovových schůdků (žebříčků), cesta je bezpečná a opatřena zábradlím.

Zabijačkové hody. Ilustrační foto.
V Janově se uskuteční zabijačková veselice. Za foto rozhledny dostanete kávu

Z vrcholu malé skalní koruny se otevírá překvapivý výhled především na reliéf Českého Švýcarska. Pískovcové stěny, které lemují Velký Winterberg, od Schrammsteine přes Stříbrné stěny defilují až ke skalám u Pravčické brány. Při dobrém západním osvětlení (na jaře v pozdním odpoledni) rozpoznáme Pravčickou bránu i restauraci Sokolí hnízdo s červenou střechou. Vidíme Růžák, rozpoznáme velké stolové hory s Děčínským Sněžníkem, Velkým Černým kamenem (Grosser Zschirnstein), Liliensteinem apod.

Vracíme se stejnou cestou do obce Schöna, za níž můžeme vystoupit lesem po schůdkách na Císařskou korunu (Kaiserkrone), další skalní útvar, jenž je rozlehlejší a členitější než Zirkelstein. Vyhlídky se nabízejí ze tří okrajových míst. Rozhled je obdobný tomu z Zirkelsteinu s tím, že skalní hřeben Schrammsteine je odtud velmi markantní. Tam půjdeme jindy.

Turisté si užili už 38. ročník Nejsevernějšího zimního táboření.
Turisté si užili už 38. ročník Nejsevernějšího zimního táboření

Z Kaiserkrone se lze vrátit stejnou cestou k železniční zastávce v Schöně (a do Hřenska) nebo po značkách serpentinovou stezkou v lese k zastávce Schmilka-Hirschmühle. I odtud jezdí vlak U 28 každé 2 hodiny na Děčín i Rumburk. Lze využít předem koupenou jízdenku Labe Elbe nebo zakoupit jízdenku u českého průvodčího bez přirážky.

Celá túra měří mezi asi 7,5 km, s vynecháním Kaiserkrone o kilometr méně.

Mapa celá trasy ZDE.

Jiří Rak, destinační manažer o.p.s. České Švýcarsko

Lidé se na Nový rok setkali na varnsdorfském Špičáku.
Lidé se na Nový rok setkali na varnsdorfském Špičáku