Šnytlík je rostlina, která není náročná na pěstování. Roste poměrně rychle a nevyžaduje žádnou výraznou péči. Pěstovat ji můžete na zahradě v záhonu nebo i doma za oknem v květináči či truhlíku. Pažitka se používá v gastronomii nejčasněji čerstvá. Pokud jde o skladování, tak se nedoporučuje skladovat v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat zmraženou. 

Jedním z nejobvyklejších pokrmů z pažitky je pomazánka. 

Ingredience:
250 g tvarohu
šnytlík
sůl pepř

Postup přípravy:
V misce rozmícháte tvaroh na jemný krém. Omytý šnytlík nasekáme na malé kousky a vmícháme do tvarohu. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Takto vytvořenou pažitkovou pomazánku mažeme na krajíčky nejlépe celozrnného chleba.

Lenka Prošková