Rozhledna stojí na nejvyšším vrcholu Lužických hor, přes který prochází státní hranice mezi Českem a Německem. Výstavba stála téměř 25 milionů korun a postaralo se o ní německé město Grossschönau.

Rozhledna se nachází v chráněném krajinném území, na vrchol Luže tak bylo potřeba kvůli nepřístupnosti dopravit veškerý materiál pomocí vrtulníku. Návštěvníkům se otevřela loni v srpnu a uvidí odtud nejen na samotné Lužické hory, ale také České Švýcarsko, Varnsdorf na Šluknovsku nebo německou Žitavu.

Burzu středních škol pořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf
FOTO: VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf pořádala burzu středních škol

Místo má za sebou bohatou historii. V roce 1823 na vrcholu nechal Karel Friedrich Mathäus z Waltersdorfu postavit dřevěný hostinec, který postupně rozšiřoval. Součástí komplexu budov byla i vyhlídková věž. Chata na Luži byla oblíbeným výletním místem i za doby první republiky a poslední majitel ji provozoval až do konce druhé světové války. 8. ledna 1946 byla chata vyhořela. Později vzniklo několik plánů na výstavbu nové chaty, ale žádný z nich nebyl nikdy realizován.

Nejlepší cesta na vrchol vede od chaty Luž v Horní Světlé, a to po červené turistické značce. Vydat se k rozhledně můžete také po trase z Jiřetína pod Jedlovou nebo z Dolního Podluží.

(Ven)