Ta byla vybudována v rámci projektu pod názvem Živá zahrada. Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Původní vybavení a koncepce zahrady nenabízela dostatečné podněty pro volnou tvůrčí hru dětí, ani podmínky pro pozorování rostlin, živočichů a přírodních jevů.

Cílem projektu „Živá zahrada“ bylo vybudovat školní zahradu v přírodním stylu se zastřešeným altánem, který bude využíván jako přírodní učebna pro řízené i volné činnosti dětí. V zahradě se nachází zemní val s tunely, dvoumístná zavěšená houpačka, meteorologické centrum, miskové váhy, pěstitelské centrum s 30ti květníky, vodní koryto s mlýnkem, mlhoviště pro ochlazení v horkých dnech, bosonohý chodníček, zimní úkryt pro ježka, hmyzí hotel, ptačí budka s wifi kamerou (děti mají možnost na monitoru tabletu či počítače sledovat hnízdící ptáky), pařezová chaloupka, dvě prostorná pískoviště, interaktivní plotová pole s hodinami, lezeckou stěnou a kuličkovou dráhou. Zahrada je koncepčně doplněna prvky, které dětem poskytnou dostatek možností k pozorování přírody, pohybovým aktivitám, získávání pěstitelských dovedností, pochopení fyzikálních jevů při praktických činnostech a budování pozitivního vztahu k přírodě.

Realizace projektu velkou měrou přispěje ke zkvalitnění EVVO v MŠ a poskytne vhodné podmínky pro výuku v přírodě bez ohledu na počasí. Altán poskytne zastínění v horkém létě, ale i ochranu v deštivých dnech. Častější a delší pobyt venku přispěje k otužování dětí a vhodně zvolené herní prvky zlepší jejich tělesnou kondici.

Alena Polášková, ředitelka školy

Živá zahrada v MŠ Horní Habartice.Zdroj: Archiv školy