„Před třemi lety se nám podařilo odkoupit rybník do osobního vlastnictví, což byl impulz k zahájení jeho revitalizace. Z vlastních zdrojů jsme začali na podzim loňského roku budovat novou podobu soustavy rybníků,“ uvedl majitel Sirnatých lázní Leopoldov František Krystýnek.

Soustava rybníčků či jezírek, které jsou napájeny z minerálních pramenů, jež vytékají na Smraďavce pod kaplí sv. Kříže, by měla být dokončena před začátkem letošních letních prázdnin.

„Lidé na nich uvidí kupříkladu kamenný hrádek s novým obydlím pro kachny a uprostřed nasvícený vodopád. Mezi jednotlivými ostrůvky budou návštěvníci moct procházet po můstcích. Na jednom z ostrůvků pro ně chystáme posezení v altánku, na třech molech mohou usednout a pozorovat z nich dění na rybníku, například okrasné ryby,“ dal k dobru Pavel Krystýnek, syn majitele sirnatých lázní.

Ilustrační foto
Protančíme celou noc? Ani náhodou, diskotéky zavírají ve 23 hodin

Lákadlem pro pozorování ptáků

Rybníčky jsou významnou ornitologickou lokalitou pro vodní ptáky. Děti i dospělí mohou na vodní hladině celoročně pozorovat divoké kachny, protože některé z nich na rybnících zahnízdí, vyvedou malé kačenky a zůstanou zde trvale.

„Soustava rybníků se stává pro vodní ptáky zajímavým místem na jejich tahu. Při svém putováníse zde zastavují divoké kachny, husice nilské a dokonce tu poletují i ledňáčci, slepičky zelenonohé a spousta dalších druhů vodního ptactva,“ sdělili unisono František a Pavel Krystýnkovi.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Koronavirová deprese na ústupu. Ať žije festivalové léto v Hradišti

Vodní mlha i svatební molo

Raritou ve vyhledávaném místě fyzickou i psychickou pro relaxaci budou v omlazeném lázeňském areálu Kneippovy chodníky na prokrvení dolních končetin, které dříve patřily výhradně do veřejných lázeňských center.

„Při horkých letních dnech bude v určitých částech areálu vypouštěna vodní mlha ze sirného pramene a na vyhrazené ploše rybníka nebude chybět ani svatební molo,“ prozrazují Krystýnkovi.

Ani v časech velkého sucha se neobávají poklesu vody na vybudovaných rybníčcích. „Prameny zde vytékají již několik staletí, jsou stále stejně vydatné a doufáme, že ještě dlouho budou,“ neztrácejí optimismus František a Pavel Krystýnkovi.