„V případě Chorvatska, které vnímám jako rizikovou zemi, již řada zemí přistupuje k různým restrikcím. A i u nás je nyní otázka testování lidí po návratu z této země, či jejich testování, na místě. Podle mě bude v nejbližších dnech přehodnocena zatím benevolentní strategie,“ uvedl Roman Prymula podle něhož hraje pro restrikce hned několik faktorů.

Žena se opaluje na pláži města Palma de Mallorca na španělských Baleárských ostrovech, nad pláží přelétá dopravní letoun chystající se k přistání (snímek z 29. července 2020)
Cestovní kanceláře ruší zájezdy na Mallorku. Kvůli povinným testům

Jedním z nich je malá protestovanost v Chorvatsku. „Denně se tam udělá asi 1200 testů. Z nich je zhruba 200 pozitivních, což je každý šestý člověk. V tomto kontextu to jsou hodnoty, které by v České republice byly někde na úrovni 1500 pozitivních případů. V současnosti je to po přepočtu na nás asi 600 až 700 případů,“ míní Roman Prymula. Podle něj v České republice stále doznívá první vlna nemoci covid-19.

„V Evropě již v řadě zemí druhá vlna nemoci covid-19 je. U nás o ni zatím můžeme jen polemizovat. Nicméně u nás jsme v rámci té první vlny nikdy nedošli do pozice, že by nemoc zcela vymizela a stále tu bylo zhruba 50 případů denně. Takže nyní, kdy se sice ta čísla díky uvolnění restrikcí a možnosti cestování zvedají, je to spíše pokračování té první vlny.“

Čísla prý začnou klesat až za rok

Podle Prymuly začnou postupně čísla nakažených klesat až v polovině příštího roku, kdy již bude část obyvatel proočkována novou protilátkou.

„Její výroba jde do finále a již nyní je Evropskou unií podepsána smlouva na 300 milionů dávek. Nám by mělo připadnout na 11 milionů vakcín,“ uvedl vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví a dodal, že současná cena za vakcínu proti covidu-19 se pohybuje kolem 3,50 euro za kus: „Ale dle mých informací by mohla díky evropským dotacím ještě klesnout na polovinu. Pro obyvatele však bude zdarma.

Turisté v Chorvatsku
Situace se zhoršuje. Zavřete Chorvatsko, ozývá se stále hlasitěji

Bohužel však koronavir jako takový z populace nevymizí a už tu nadále bude s námi. Ale věřme, že když někdy v polovině příštího roku proočkujeme tu rizikovou část populace, tak se sníží cirkulace viru a vládní opatření už nebudou ne místě. Ještě to tedy vydržme, ta čísla se nejenom díky proočkovanosti, ale i zvyšováním přirozeně promořených lidí, budou snižovat.“