Svět Maroše Kudlíka se radikálně změnil, když mu bylo 14 let. Dozvěděl se, že má sinoviální sarkom, což je rakovinové onemocnění měkkých tkání. Menší zákroky nepomohly. Nejprve mu museli amputovat část nohy, později celou, jak připomenul web tvnoviny.sk.

Těžký úděl však Maroše nezastavil. Stal se z něho sportovec. Dokonce absolvoval několik závodů Spartan Race. Mítinků, kam obvykle chodí jen fyzicky velmi zdatní jedinci.

Baťůžkář v Belize
K životu s úsměvem na tváři stačí opravdu málo, říká cestovatel Jakub Kynčl

U Maroše však platí, že s jídlem roste chuť. Proto k sobě povolal trenéra i horského vůdce a sen se stal skutečností. Vystoupal na Gerlachovský štít. „Horský vůdce mi řekl, že s takovýmto hendikepem ještě nikdo nahoře nebyl,“ těšilo Maroše ve vyjádření pro slovenskou televizi Markíza.

S doprovodem vyrážel ze Sliezskeho domu, na vrchol mu to trvalo necelých pět hodin, dolů se dostal v podobném čase.

Maroš je trochu flegmatik, což mu umožnilo se lépe srovnat se s životním údělem.Maroš je trochu flegmatik, což mu umožnilo se lépe srovnat se s životním údělem.Zdroj: se svolením Maroše Kudlíka/ www.instagram.com/marosh_the_denik-630

K pohybu mu dopomohly berle, které jsou podle něj pro tyto případy vhodnější než protéza. „Cítím se s nim být obratnější. S berlemi jsem se sžil. A když musím ručkovat, tak jsem bez jedné končetiny lehčí, což je zase výhoda,“ uvedl před časem pro web pluska.sk, když popisoval svoje sportovní výkony na závodech Spartan Race.

Gerlachovský štít je se svoji nadmořskou výškou 2 654 metrů nejvyšší horou Vysokých Tater, Slovenska a celých Karpat. Výstup na Gerlachovský štít je povolen jen v doprovodu horského vůdce nebo osobám organizovaným v horolezeckých svazech. Cena za doprovod horského vůdce se pohybuje kolem 300 eur za maximálně tříčlennou skupinu.