„Výhodou bylo, že jsme podobnou akci pořádali již před deseti lety při 60. výročí, a měli jsme tudíž z čeho čerpat,“ řekl předseda klubu Miroslav Novotný.

Máte na sobotu všechno připravené?
V tuto chvíli je vše podstatné k zajištění průběhu oslav připraveno. Ladíme detaily a kontrolujeme, zda jsme něco nepřehlédli nebo na něco nezapomněli. Reagovat musíme i na některé vynucené změny.

Lze nějak v kostce shrnout v kostce těch 70 let?
Pro mě osobně je zajímavé prohlížet si starší fotografie ze života oddílu, na kterých jsou bývalí hráči a funkcionáři. Mnozí již nejsou mezi námi. Ale i po mnoha letech můžeme stále vzpomínat na společné zážitky a příhody. Tak snad mám přání, aby ta současná generace měla po letech také mnoho vzpomínek na období, kdy se věnovala basketbalu, a to třeba i celoživotně.

Můžete vzpomenout na nejlepší, a naopak nejhorší období klubu?
Za nejlepší období považuji roky, kdy byla ve Varnsdorfu Vojenská tělovýchovná jednota a potom roky, kdy muži hráli druhou ligu. V té době se hrál ve Varnsdorfu atraktivní basketbal před početnou diváckou kulisou. Bylo to také období, kdy slavili úspěchy i žáci na přeborech republiky a dorostenci v ligových soutěžích. V posledním desetiletí každý jistě zaznamenal účast mužů v play-off Severočeské ligy v sezoně 2012/2013.

Co bude pro případné návštěvníky největším lákadlem?
Určitě to bude utkání BK ARMEX Děčín s úřadujícím mistrem Rakouska, družstvem ECE Bulls Kapfenberg od 17.30. Chtěl bych i touto cestou poděkovat vedení děčínského klubu za ochotu sehrát tento přátelský zápas ve Varnsdorfu v rámci oslav našeho výročí.

Jak dlouho trvaly přípravy na oslavy?
Přípravu na oslavy jsme zahájili začátkem tohoto kalendářního roku. Intenzivněji pak od dubna a naplno poslední tři měsíce. Výhodou bylo, že jsme podobnou akci pořádali již před deseti lety při 60. výročí, a měli jsme tudíž z čeho čerpat. Zkušenosti máme i z pořádání basketbalových utkání na ligové úrovni nebo mezinárodních zápasů.

Co si za klub přejete do dalších 70 let?
V prvé řadě je to dostatek dětí, které by se chtěly basketbalu věnovat v našem oddíle závodně, a spolu s nimi i jejich hlavní podporovatele, kterými jsou aktivní rodiče. S tím pak souvisí i odpovídající počet zapálených trenérů a dostatek tréninkových ploch. V této souvislost bych si přál, aby ve Varnsdorfu vyrostla v krátké době další tělocvična s parametry pro halové sporty.

Program oslav TJ Slovan Varnsdorf:

8 - 14: Zábavné hry a soutěže

Od 8: Zápasy mládežnických týmů

Od 14: Prezentace účastníků

14 - 16: Zápas TJ Slovan Varnsdorf U 19

16 - 16.45: Zahájení a předání ocenění významným basketbalovým osobnostem

17.30 - 19: Přípravné utkání BK ARMEX Děčín - ECE Bulls Kapfenberg

19: Autogramiáda hráčů, setkání bývalých hráčů, trenérů, rozhodčích a funkcionářů