Hosté sice vedli 2:0, pak ale přišlo sedmnáct domácích bodů. A o utkání bylo prakticky rozhodnuté. „Měli jsme raketový nástup, za pět minut se vedlo o patnáct bodů. To pomohlo všem hráčům. Byli jsme lepší a hráli prostě lépe než Ostrava. Bylo to zasloužené vítězství,“ pochvaloval si děčínský trenér Pavel Budínský.

„Asi se budu muset více naučit anglicky. Protože někteří naši hráči neplnili pokyny, které jsme si řekli před zápasem. Kámen úrazu byl v situacích jeden na jednoho. V tom jsme propadali. Pokud v Děčíně ztrácíte po první čtvrtině více než deset bodů, je těžké s tím něco udělat. Domácí hráli dobře, moc se mi jejich výkon líbil,“ uznal ostravský kouč Dušan Medvecký.

Ostravané neměli síly na zvrat. Ke slovu se dostali v poslední periodě, kdy se na palubovce v domácím dresu proháněli mladíci Klouda s Karlovským. „To jsme si trochu spravili reputaci. Ta koncovka rozhodla o tom, že to nebude vetší debakl. Těší mě, že hráči nesložili zbraně a dohráli utkání se ctí,“ hlesl Medvecký.

Severočeši nasázeli hostům třináct trojek, hned čtyři střelci nastříleli dvojnásobný počet bodů. Rozehrávač Ondřej Šiška dal 16 bodů a připsal si 9 asistencí.

„Utkání jsme až na pár hluchých míst kontrolovali. Na našich hráčích byla vidět chuť a energie rozloučit se ze základní části vítězstvím,“ pokračoval Budínský. „To, co jsme chtěli hrát a trénovali jsme nepřenesli do zápasu. Chvilkami to byla velká show domácího týmu,“ kroutil hlavou ostravský Malcolm Canada.

Velmi dobrý zápas odehrál kapitán Jakub Houška. Ten dal třináct bodů a trefil hned čtyři trojky. „Trenér nás nabádal, abychom byli důrazní. A myslím si, že jsme to splnili. Na hřiště se dostali i chomutovští kluci. Pro ně je každá minuta na palubovce dobrá,“ kýval hlavou děčínský pivot.

Válečníci tak vyhráli posledních pět ligových utkáních. V sobotu 17. února je čeká semifinále Českého poháru, od 15 hodin nastoupí ve Svitavách v rámci FinalFour proti Pardubicím. „Myslím si, že můžeme být ze základní části spokojený. Sezóna je extrémně vyrovnaná, do poslední chvíle se hrálo o to šesté místo. Jsme v elitní skupině nadstavby, v semifinále tuzemského a čtvrtfinále evropského poháru,“ uzavřel vše Pavel Budínský.

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 92:73 (27:15, 46:30, 71:45)

Nejvíce bodů: Šiška 16, J. Houška 13, Ježek 12, Krakovič 11 – Woods 19, Stanojevič 18, Canada 11. Diváci:710.

Tabulka NBL po základní části: 1. Nymburk 44, 2. Pardubice 38, 3. Opava 37, 4. Děčín 35, 5. Svitavy 34, 6. Olomoucko 33, 7. Ústí nad Labem 33, 8. Kolín 32, 9. USK Praha 31, 10. Brno 28, 11. Ostrava 28, 12. Jindřichův Hradec 23