Zápas začal vyrovnanou hrou, ve které měl o chloupek navrch Prostějov. V celé první čtvrtině se přitom prosadila na každé straně jen jedna trojice hráčů. Prostějovské barvy hájil především Lukáš Palyza, který dělal Děčínu značné problémy. Sekundoval mu pak Jan Tomanec. Jedním bodem pak přispěl i David Šteffel. Za Válečníky se však prosazovali Houška s Pomikálkem. Právě kvůli nim vedli Orli jen 18:16.

Druhá desetiminutovka však naprosto patřila Lukáši Palyzovi, který jen za první poločas nasbíral dvaadvacet bodů. K Palyzovi se navíc přidal střelami z dálky Slezák a pod košem nesmírně silný Roseboro. Manko hostů narůstalo závratnou rychlostí a nezastavily jej ani dva oddechové časy, po kterých musel sáhnout Pavel Budínský. Děčín si připsal pouhých pět bodů a o poločasové přestávce překvapivě prohrával vysokým rozdílem 21:43.

„Jsme rádi za tu lehkost, kterou jsme v prvním poločase přehrávali Děčín. Samozřejmě se hraje líp, když to padá a na tom měl velkou zásluhu Lukáš Palyza a Pavel Slezák, kteří si rozdělili těch pět trojek ve druhé čtvrtině a tím jsme dostali Děčín do kolen," pochvaloval si prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

„Když se nám nevyvede jedna čtvrtina, jako dnes se nám nevyvedla druhá, tak utkání postrádá náboj. Nehráli jsme úplně špatně, byť na to měl vliv vývoj utkání. V první čtvrtině jsme hráli dobře, dokonce jsme měli asi o osm střel více než domácí. Ale bohužel někteří hráči neměli svůj den. Jirka Jelínek minul prvních pět střel," kroutil hlavou lodivod poraženého Děčína Pavel Budínský.

Po změně stran se jako první prosadil Pomikálek a snížil manko Válečníku na dvacet bodů. Roseboro okamžitě odpověděl a udržoval Hanáky v potřebném klidu. Krásnou basketbalovou smečí se pak blýskl i Lukáš Palyza, který se stal okamžitě miláčkem diváků. Ještě větší ovace si pak získala jeho další trojka, která už znamenala vedení domácích 52:28. Kouč Budínský musel znovu sáhnout po oddechovém čase. Hostům se nedařilo přiblížit se Orlům na dostřel, a tak do poslední desetiminutovky vstupovali za stavu 61:42.

Prostějov dobře věděl i přes své slušné vedení, že nemá nic vyhráno. Děčín dokázal na začátku prosince Hanáky porazit trojkou v posledních desetinách sekundy. A i tentokrát zahájil závěrečnou čtvrtinu přesnou trefou děčínský Jelínek a vzápětí přidal Bosák jeden bod z trestného hodu. Na Orlech byla vidět větší nervozita, ale osmnáct bodů k dobru byl stále velký náskok. Tlak se podepisoval i na hostech. Houška si několikrát vyměňoval své názory s diváky. Hanáky nadobro uklidnila Tomancova trojka a vedení 67:47 šest minut před koncem duelu. Vzápětí se Lukáš Palyza další trojkou dostal na jedna třicet bodů, které nasbíral během zápasu. Duel předběžně skončil pro Roseboroa, který nasbíral pět faulů. To však nic nezměnilo na celkové výhře Prostějova 79:68.

„Mrzí mě ztráta koncentrace v druhém poločase a také jednadvacet útočných doskoků soupeře. Doufám, že si celkově dobrý výkon přeneseme do Pardubic," přeje si trenér Choleva.

„V druhém poločase se nám podařilo zvednout i díky náhradníkům, třeba Filip Kroutil přinesl oživení na rozehrávce. Nepomohlo nám ani našich jednadvacet útočných doskoků. Deficit byl příliš velký, takže jsme dnes neměli po tom prvním poločase nárok uspět," přiznal Budínský.

Ariete Prostějov – BK Armex Děčín 79:68 (18:16, 43:21, 6:.42)

Nejlepší hráč: Lukáš Palyza. Nejlepší střelci: Palyza 33, Tomanec 16, Roseboro 10 – Houška 12, Vyoral a Pomikálek 10, Šiška 7. Rozhodčí: Matějek, Kurz, Baloun. Fauly: 22:22. Trestné hody: 14/18 – 13/19. Trojky: 9:5. Diváků: 920.