Po dvou zápasech je na 99,9% jasné, že Nymburk opět obhájí titul v nejvyšší basketbalové soutěži a získá třináctou mistrovskou trofej v řadě.. Děčín prohrává v sérii 0:2. A upřímně, není v jeho možnostech finálovou bitvu zvrátit ve svůj prospěch.

„Musíme být rádi, že jsme ve finále. Každý, kdo hraje proti Nymburku, jde do toho s tím, že ho třikrát prostě nemůžete porazit. Karty jsou rozdané jasně. Náš soupeř je kvalitou úplně někde jinde. Pro nás jsou tyto zápasy odměnou za celoroční práci," má jasno úspěšný děčínský trenér Pavel Budínský.

Ten bude dnes opět postrádat kvarteto Houška, Landa, Bažant a Carter. Nymburk rozhodně nechce nic podcenit. Ale také cítí, že mají další ligový titul prakticky v kapse. „Co by se muselo stát, abychom tuhle sérii ztratili? Asi by nás musely přepadnout příušnice," řekl s úsměvem Vojtěch Hruban, nejlepší nymburský střelec ve druhém utkání na děčínském zimáku.

Válečníci chtějí dohrát finále se ctí. A potřebují si napravit reputaci po debaklu z prvního zápasu. „To, co se stalo v prvním utkání, neumím ani pojmenovat. Sil už nám finále vzalo hodně. Ale jsou to poslední zápasy v sezoně, takže se ještě musíme vymáčknout. Přes víkend jsme si odpočinuli a nabrali ještě nějaké síly. A naše cíle? Rozhodně to chceme odehrát důstojně," podotkl děčínský pivot Jiří Jelínek, který na palubovce postrádá na svém postu hned několik kolegů. „Samozřejmě to mrzí. Ale je mi kluků líto, že si finále nemůžou užít na palubovce. A nejvíce mě to mrzí u Roberta Landy, který nemohl být ani na zimním stadionu," svěřil se Jelínek.

Při absenci hned čtyř děčínských hráčů, se do hry opět dostanou mladíci, jako Gavenda, Musel, nebo Ježek. „Je to pro ně velká škola. Hlavně u Šimona Ježka je to příběh jako z čítanky. Před rokem byl tady na zimáku v hledišti, tehdy hrál ještě druhou ligu za Litoměřice. A v pátek odvedl přímo na palubovce velmi dobrý výkon. Odevzdal maximum a jeho sebereflexe musela být pozitivní," dodal děčínský basketbalový trenér.

Třetí finálový zápas se hraje v pondělí od 20.00 před televizními kamerami.