Střet Ústí s Děčínem nikdy neomrzí. Basketbalové derby o vládce severu přináší dechberoucí bitvy až do závěrečného klaksonu. A někdy ani 40 minut k určení vítěze nestačí. V loňské sezoně se rivalové od Labe utkali čtyřikrát a hned dva zápasy muselo rozhodnout až prodloužení.

V minulém ročníku bylo ve vzájemných bitvách úspěšnější Ústí. Přesně před rokem nastartovalo sérii tří vítězných derby! A i letos první mač vyhrálo, když dobylo děčínskou půdu v Alpe Adria Cupu. Ve středu v Ústí od 18.00 dojde na odvetu v rámci ligy.

„V posledním střetnutí se nám podařilo v Děčíně zvítězit a soupeř nám tuto porážku určitě bude chtít vrátit,“ uvědomuje si křídelník Slunety Martin David.

Derby je pro něj vždy největším zápasem sezony. „Severočeská derby patří k nejsledovanějším střetnutím v celé lize a atmosféra je vždy úžasná a je jedno, jestli se hraje v Ústí nebo Děčíně. Bude to zase o bojovnosti, rozhodnou maličkosti.“

Ústí má za sebou smolné období. Sérii čtyř porážek ale dokázalo před derby přerušit a do dnešního utkání půjde s výhrou v Kolíně v zádech.

Děčín dorazí do krajské metropole jako čtvrtý tým tabulky s bilancí pěti výher a tří porážek. Roli papírového favorita se však v derby maže. „Derby nemá favorita a zápas rozhodne momentální forma,“ má jasno kouč Armexu Tomáš Grepl.

„Čekáme velmi těžký zápas, ve kterém se chceme prezentovat kvalitním výkonem. Máme ale zdravotní problémy, které nás omezí v rotaci hráčů,“ poznamenal Grepl, kterému bude chybět pivot Grunt.

„Velký pozor si budeme muset dát na legendu Pavla Houšku. Rozhodující bude ale náš výkon a doufám, že potvrdíme vzrůstající kvalitu naší hry a ze zápasu odejdeme jak vládci severu,“ doplnil rozehrávač Válečníků Ondřej Šiška, který 27 body rozhodl poslední ligové derby v Ústí.

Jaký hrdina vzejde z dnešního televizního duelu?

Letošní bilance:

Děčín – Ústí 67:74 (AAC)

Loňská bilance v NBL:

Ústí – Děčín 76:66

Děčín – Ústí 106:109 p

Děčín – Ústí 75:76

Ústí – Děčín 85:90 p