Jednou novou tváří v kádru BK Děčín je i urostlý pivot Jiří Jelínek, který přišel na sever Čech ze Svitav. Borec, který má přes dva metry a váží 112 kilo, má také zkušenosti z Kolína, Pardubic nebo Nymburku. „Přišel jsem do Děčína ze dvou důvodů. Chci odstranit vlastní herní nedostatky, ale také zahrát si v týmu, který hraje o špičku tabulky," pravil Jelínek pro klubový web BK Děčín.

Sedmadvacetiletý basketbalista začínal ve Vysokém Mýtě. V žákovském věku ale začal dojíždět do Pardubic. Tam získal několik dorosteneckých titulů a v „Mattonce" pak odehrál v dresu Perníkářů pět let. S Kolínem pak slavil v roce 2012 nečekané bronzové medaile.

Po roce a půl, které prožil ve Svitavách, se z něj stal děčínský Válečník. „Měl jsem i jiné nabídky, ale ta z Děčína byla nejlepší. Z mých nových spoluhráčů znám asi nejlépe Luboše Striu, se kterým jsem byl jak v Pardubicích, tak v Kolíně," přiznal Jelínek.

Děčínští fanoušci patří 
k nejlepším v lize. Těší se na ně nová děčínská akvizice? „Tady je parádní atmosféra, jedna z nejlepších. Moc se mi líbí, jak tu diváci stojí do prvního vstřeleného koše. Slyšel jsem také o akcích, které klub pořádá s fanoušky, a že jich není zrovna málo. To bude určitě hodně zajímavé," prozradil více než dvoumetrový pivot.

Nebude pro bývalého svitavského hráče problém stěhování až na sever Čech? „Rodina mě podporuje, to je jasné. Nejhůře to ale bude snášet moje drůbež. Když jsem byl malý, táta choval ovce. Mně se líbili holubi, přemluvil jsem rodiče a dvanáct let jsem choval holuby. Ale musel jsem toho nechat, bylo to časově náročné 
a nešlo to spojit s basketbalem," překvapuje Jelínek svým koníčkem a dodává: „Na holubích výstavách jsem uviděl tuluské husy, a tak jsem 
s nimi začal. V současnosti chovám jak tuluské, tak cholmogorské husy. Dále mám kachny saské a slepice, žerzejské obry a brahmánky."

J. DŮRA, J. ZEMAN