Poprvé se rozhodlo až v posledním prodloužení, v prvním kole nadstavby pak koš ústeckého Svejcara, který padl s poslední sirénou.Poprvé se rozhodlo až v posledním prodloužení, v prvním kole nadstavby pak koš ústeckého Svejcara, který padl s poslední sirénou.„V obou utkáních rozhodovaly maličkosti. Kdybychom v každém zápase dali o jeden koš navíc, tak by to bylo naopak. Obě porážky nás samozřejmě moc mrzí, musíme se z nich ponaučit,“ pokrčil rameny děčínský rozehrávač Ondřej Šiška.

To na straně soupeře byla neuvěřitelná euforie. „Krásné a důležité vítězství. Oba zápasy byly rozdílné, tentokráte rozhodovali úplně jiní hráči. Těm, co se se v sobotu nedařilo, to teď táhli,“ zamyslel se rozehrávač ústecké Slunety Michal Šotnar.

ZTRÁTA KONCENTRACE

Válečníci se přitom vyhrabali z desetibodového manka, závěr ale vůbec nezvládli. Vést o jeden bod, čtyři vteřiny do konce, držet míč a házet dva trestné hody. Ani tohle Děčínu nestačilo na výhru.  „Nedali jsme několik volných střel a šestky. S tím teď máme problém,“ přiznal Šiška, který se namotal do rozhodující situace. To on marně stíhal ústeckého Svejcara, který dal v poslední vteřině rozdílový koš. „Chyba už byla, když jsme při první šestce reklamovali Peckův přešlap. Zbytečně jsme se nechali rozptýlit, a narušili si tak zbytečně koncentraci. Byli jsme příliš vytažení a soupeř toho bohužel využil,“ podotkl.

Děčín - Ústí nad Labem, nadstavbová část, hráno 6. února 2019.
FOTO, VIDEO: K. O. v poslední vteřině. Ústí znovu vyhrálo v Děčíně

„Děčín byl asi nervózní už v poločase, kdy jsme vedli. Oni museli vyhrát, oni byli pod tlakem. Když nás dotáhli, tak jsme se z toho lidově nepodělali. Předvedli jsme týmový basket,. Ale ta únava byla veliká, naštěstí zabrali hráči, kteří toho v sobotu tolik nenahráli,“ zdůraznil Šotnar. „Ve druhém zápase jsme byli na obranné polovině o něco lepší. Dobře jsme tlačili na míč a snažili se chodit do zisků. Bohužel se nám nedařilo bránit vhazování. K tomu se přidala špatná komunikace v některých situacích. Díky tomu nám Ústí dalo několik snadných košů,“ mávl Šiška rukou.

NAŠLAPANÁ TABULKA

Oba celky se tak po prvním kole nadstavby srovnaly na čtrnácti vítězstvích a devíti porážkách. „Kdyby nám někdo před víkendem řekl, že vyhrajeme jedno derby, brali bychom to všemi deseti. Je to samozřejmě super, ale nesmíme létat v oblacích. Čeká nás ještě třináct těžkých zápasů do konce základní části. Musíme je zvládnout, jelikož chceme mít tu nejlepší pozici před play-off,“ má jasno Šotnar. „Tabulka je teď extrémně vyrovnaná a každý zápas bude boj. Věřím ale síle našeho týmu a našich fanoušků. Jsem si stoprocentně jistý, že uděláme vše, abychom měli po základní části tu nejlepší pozici pro vyřazovací boje,“ burcuje děčínský Šiška.

Basketbalové derby mezi Děčínem a Ústím nad Labem.
FOTO: Válečníci po dlouhém dramatu ztratili také druhé derby

Válečníci se však musí brzy oklepat, už v sobotu 9. února je čeká pohárové Final Four. V Novém Jičíně je je od 17 hodin čeká semifinále proti Opavě. A Děčín nechce domů na sever odjet s prázdnou. „Bohužel nám ty dvě porážky na náladě moc nepřidaly. Ale musíme být pozitivně naladěni, v lednu jsme prohráli jen na palubovce Nymburka, kde jsme odehráli slušný zápas. Poslední dva zápasy pro nás byly velkou lekcí a ponaučily nás. Věřím, že díky tomu budeme v závěrečné fázi sezony silnější,“ dodal Šiška.