Už od prvních minut bylo v narvané Maroldovce jasné, kdo bude na děčínské palubovce pánem. "Klíč k dnešnímu vítězství byl už v prvním poločase. Věděli jsme, že Ostrava přišla o Coreyho Celkový výsledek nakonec vypovídal o rozpoložení obou stran," hodnotil první část hry domácí kouč Pavel Budínský.

Svěřenci trenéra Pavla Budínského neponechali nic náhodě a už po první čtvrtině měli náskok 17 bodů. Hosté přijeli na sever Čech bez Coreyho Muirheada, který si ze středečního ostravského utkání přinesl těžký výron v kotníku. Navíc ostravský kouč Dušan Medvecký postrádal devatenáctiletého Jana Lecza, kterého čeká play-off dorostenecké ligy.

"K hodnocení dnešního utkání toho moc nemám, my jsme prostě přijeli v tom stavu, v jakém jsme, a byli jsme Děčínu odevzdaným soupeřem. Nebyly tam prostě nějaké morální ani fyzické síly, odehráli jsme to tak, jak jsme to odehráli. Nejsem na své kluky hrdý, ale jak říkám, v tom stavu, v jakém jsme, tak se to víceméně dalo čekat," smutně přiznal ostravský lodivod Dušan Medvecký.

V poločase Válečníci vedli 49:19 a po změně stran se zápas prakticky dohrával, Moravané pak v závěru přeci jen hrozivou porážku zmírnili. Bodově se opět dařilo Jiřímu Jelínkovi, který byl díky 18 bodům podruhé v řadě nejlepším děčínským střelcem. O tři body lepší byl ještě ostravský Zbránek.
" Ostrava už nebyla fyzicky ani mentálně připravena bojovat od začátku, trochu nám to usnadnila," všiml si děčínský trenér.

Klíčovým zápasem v celé sérii byl duel číslo dvě. V něm byla Ostrava velmi blízko vítězství, dramatickou koncovku ale doma nezvládla a nakonec těsně padla. "Ten druhý zápas nás hodně vyždímal. Myslím si, že jsme ho měli vyhrát. Chyběli nám zranění pivoti, navíc pak odpadl Corey Muirhead, který si poranil kotník. S ním bychom asi to třetí utkání odehráli lépe. V celé sérii jsme asi předvedli to, na co máme. Dnes museli nastoupit i dva kluci, kteří rok nehráli. Gratuluji Děčínu k postupu a přeju mu hodně štěstí do dalších kol," upřímně pravil ostravský rozehrávač Adam Číž.

"Ten druhý zápas byl klíčový, nikomu se nechtělo jen znovu do Ostravy. Oni jsou doma nepříjemní, nikomu nic nedají zadarmo. Jsme moc rádi, že se vše ukončilo po třetím zápase," oddechl si Pavel Bosák, děčínské křídlo.

Děčín tak postoupil do semifinále a jeho soupeř vzejde z duelu Prostějova a Ústí nad Labem. Prostějovští Orli zatím v sérii vedou nad ústeckou Slunetou 2:1. "Jsme za postup rádi. Teď se musíme pečlivě připravit na druhé kolo," dodal Budínský.

BK Děčín – NH Ostrava 87:56 (23:6, 49:19, 72:34)

Nejvíce bodů: Jelínek 18, Stria a Vyoral 11, Landa, Bosák a Bažant po 10 – Zbránek 21, Dědek 11, Číž 8. Fauly: 13:16. Trestné hody: 9/9 – 4/4. Trojky: 8:10. Doskoky: 36:25. Diváci: 1200. Konečný stav série: 3:0.