A v té první se v rámci okresního derby střetne BK Horejsek Děčín a TJ Slovan Varnsdorf. Lepší výchozí postavení mají svěřenci Miroslava Soukupa. Děčín v posledním kole přejel Liberec 
a skončil na druhém místě. „Liberec přijel v pěti hráčích, přesto bojoval až do konce. Jsem rád, že si zahráli všichni kluci, k těm nejlepším patřil Smeták a Hammerle," přiznal děčínský kouč.

Varnsdorf prohrál v Litoměřicích, na jeho umístění to ale stejně nemělo vliv. „Ani výhra by nás nikam neposunula. Hráči se až moc soustředili na výkon rozhodčího. Když jsme opět dotáhli na rozdíl jediného bodu, vyfauloval se nám již třetí hráč. Toho domácí využili a v samotném závěru rozhodli o svém vítězství," nechal se slyšet trenér Varnsdorfu Zdeněk Strolený.

V pátek 14. března se tak oba soupeři střetnou poprvé 
v rámci semifinále na děčínské palubovce. Vše startuje od 18.00. V základní části ale nebylo domácí prostředí vůbec výhodou. „Je divné, že vždy vyhráli hosté. Ale pevně věřím, že teď se to otočí a právě domácí hala nás dostane do finále," doufá Miroslav Soukup.

„Osobně si myslím, že velkou roli v obou zápasech hrála momentální absence bodujících hráčů. Výhodu domácího prostředí u Děčína moc nevidím, hraje stejně dobře doma 
i venku," myslí si Strolený.

Na jaké mety by chtěly oba celky dosáhnout? „Rádi bychom se dostali do finále, to je jasné. Kdybychom uspěli i tam, chceme hrát druhou ligu. Od vedení máme předběžně slíbenou podporu," prozradil kouč děčínského Horejska.

To Varnsdorf po loňské finálové účasti zůstává skromnější. „Postup do finále je strašně daleko. Mojí odpovědí je, že chceme být nejlepší v Severočeské lize," stručně prohlásil varnsdorfský lodivod.

Do Děčína se chystá i hojný počet fanoušků Slovanu. „Zájem ze strany lidí z Varnsdorfu je tak trochu tradicí. Návštěvy v hledišti naší sportovní haly byly vždycky ukázkové. Naši fanoušci byli na venkovních zápasech chváleni," dodal Strolený.

BK HOREJSEK DĚČÍN – SLÁVIA TU LIBEREC 90:55 (18:8, 47:22, 71:37)
Body: Smeták 14, Hammerle 14 (2×3), Bažant 11 (2), Prach 11 (3), Linhart 9 (1), Kout 9 (1), Malý 8, Kobera 4, Důra 3 (1), Kocum 3, Hendrych 2, Čonka 2.

SLAVOJ BK LITOMĚŘICE C – SLOVAN VARNSDORF 77:60 (16:14, 33:32, 54:51)
Body: Voráček 17, Šišulák 15 (1x3), Novotný 9, Lehroch 7 (1x3), Tomek 4, Činka 3 (1x3), Buben 3, Beran J. 2.

SEVEROČESKÁ LIGA BASKETBALISTŮ - konečná tabulka po základní části.

AUTOŘI: JAROSLAV ZEMAN, JAKUB DŮRA