Reprezentační pivot Pavel Houška patří už šestou sezonu k pilířům a stabilním oporám BK Děčín. Formu prokazuje i v play off, v klíčové části sezony.

V úterním druhém čtvrtfinále proti pražským vysokoškolákům byl nejužitečnějším hráčem na palubovce a k vítězství děčínských Válečníků (70:59) přispěl mimo jiné dvaceti body a čtyřmi doskoky. „Můj individuální výkon moc ani hodnotit nechci,“ řekl v rozhovoru pro Deník jako vždy skromně 28letý Pavel Houška (203 cm, 114 kg), jenž mimo jiné patří do elitní desítky Mattoni Národní basketbalové ligy v individuálních statistikách bodů nastřílených na zápas i v hodnocení užitečnosti!

Osobní statistiky skutečně nesledujete?

Byl jsem nejlepší střelec zápasu, to jo, ale důležitější byl náš kolektivní výkon, měli jsme čtyři dvouciferné střelce a třeba Luboš Stria nebo Tomáš Pomikálek, kteří dali bodů méně, zase výborně bránili. A třeba v prvním zápase proti USK byl zase nejlepším střelcem Admir Alič. Důležité je, že se můžeme spolehnout na víc hráčů, že je přínos pro tým rozložený. Jak jsem říkal, důležitý je výkon celého našeho týmu.

 Jak jste viděl čtvrtfinálový zápas číslo dvě, který jste na Folimance v úterý večer opět zvládli bravurně?

Základem byl kvalitní výkon v obraně, USK jsme opět udrželi na nízkých bodech. Myslím, že s tím zápasem můžeme být spokojení.

Stejně tak dobře se pro vás vyvíjí série v 1. kole play off, že?

Určitě, jde to tak, jak jsme si to představovali, jak jsme to chtěli celé rozehrát. Věděli jsme, že druhé střetnutí bude klíčové. Vedeme 2:0 na zápasy, což v sérii na tři výhry, není pro soupeře asi moc dobré ani po psychické stránce.

Ještě před zahájením play off jste na Folimance končili dlouhodobou část MNBL a i tehdy jste vyhráli. Vy jste ovšem do zápasu nezasáhl…

Já, Jakub Houška a Ell Sanders jsme měli nějaké zdravotní problémy, chtěli jsme se dát před play off dohromady.

 Už v pátek hrajete zápas číslo tři. Pokud ho doma, před tradičně skvělými fanoušky opět zvládnete, máte jistou medaili!

Nic nesmíme podcenit. Pokud se nám podaří naplnit taktické plány, můžeme se ukončení série dočkat.

 Děčín šlape, to je vidět. Dařilo se mu loni, úspěchy sbírá v lize i poháru. Teď mi přijde, že jeho dobrá kondice ještě graduje, souhlasíte?

Ukázalo se, že jsme spolu delší dobu, že jsme si herně sedli.

Za daných okolností se nabízí myšlenka, že pro Děčín nemusí být ani semifinále a bronz v Mattoni Národní basketbalové lize konečnou metou…

Já nechci předjímat. Musíme jít pomalu, krůček po krůčku a pak se uvidí…