Naprosto zaslouženě, po heroickém týmovém výkonu a pod taktovkou skvělého rozehrávače Tomáše Vyorala dokráčel BK Děčín poprvé ve své bohaté historii do finále Národní basketbalové ligy.

Bravo, fantazie!

V klíčovém pátém semifinále severočeští Válečníci před tradičně vyprodanou halou v Maroldově ulici porazili ambiciózní Prostějov 82:63. V sérii vyhráli svěřenci trenéra Pavla Budínského 3:2 na zápasy a mohli začít slavit!

„Rozhodlo to, že jsme to víc chtěli. Byl to náš nejlepší zápas v sérii, předtím to tam moc nepadalo. Po 70 letech je Děčín ve finále – není to výročí války, ale našeho prvního finále. Obrovský dík patří fanouškům, dotáhli nás až tam, kde jsme. Nymburk? Velká výzva. Stříbrné medaile jsou pecka, ale my se chceme v tom žebříčku ještě posunout. Jsme Válečníci, nevzdáváme se a udělám pro to maximum," uvedl děčínský tahoun Luboš Stria.

BASKETBALOVÁ NIRVÁNA! Děčínští Válečníci v pátém semifinále porazili Prostějov, v sérii zvítězili 3:2 a ve finále je čeká Nymburk!Děčín nyní čeká v boji o titul zmiňovaný favorit a jedenáctinásobný šampion Nymburk, první duel je na programu 13. května na palubovce obhájce titulu. Prostějovští Orli se utkají s Opavou pouze o ligový bronz.

„Pocity? Krásné, úžasné, splnil se nám velký sen. Šli jsme za tím po hlavě. Ta trojka Tomáše Vyorala z půlky hřiště nám dodala klid, Prostějov naopak rozhodila. Udržovali jsme si koncentraci, ale v závěru tušili, že je to naše. Je to historický postup, takže následuje historická oslava. Trenér nám to pivo snad teď dovolí," uvedl děčínský kapitán Jakub Houška

Pondělní zápas končil v naprosté euforii vyprodaného domácího publika. Diváci stáli a tleskali. Dvě vteřiny před koncem čtvrté čtvrtiny hráči i kouč vítězného celku Pavel Budínský vyběhli na palubovku a slavili postup, který se do klubové historie zapíše zlatým písmem. Už v základní části NBL dosála děčínská parta nejlepšího výsledku ve své historii.

Domácí zápas zvládli perfektně, poločas vyhráli o deset bodů a jen v úvodu druhé půle pustili hosty (z +10 do –2) do hry. Koncovka se však změnila v jejich exhibici.

Hrdinou zápasu byl děčínský rozehrávač Tomáš Vyoral (23 bodů), první půlku zakončil trojkou z poloviny hřiště.

BASKETBALOVÁ NIRVÁNA! Děčínští Válečníci v pátém semifinále porazili Prostějov, v sérii zvítězili 3:2 a ve finále je čeká Nymburk!„Někdo to musel vzít do svých rukou. Tak jsem to zkusil já a vyšlo to. Preferuji ale týmovou hru, za všechny jsem rád, že jsme to dokázali. Do té poslední čtvrtky mě nakopla ta trojka z dálky. Trenér takové střely na tréninku nerad vidí, teď snad změní názor. Nebylo se na co šetřit, já osobně jsem nechtěl jet do Opavy a bojovat s ní o třetí místo," uvedl hrdina večera Tomáš Vyoral.

Prostějovský kouč Zbyněk Choleva litoval hlavně třetího zápasu v sérii. „To byl rozhodující moment celého semifinále. Kdybychom to vyhráli, všechno by podle mě dopadlo jinak. Dnes hrál Děčín skvěle, byl lepší, nebál se střílet, byl důrazný na doskoku. Nám se naopak v těchto činnostech nedařilo. Chyběl nám agresivita a odvaha," smutně pravil trenér Prostějova.

To domácí stratég Pavel Budínský se rozplýval nad výkonem svých svěřenců v klíčovém zápase celé sezóny. „Díky Prostějovu za celou sérii. Jsem hrdý na to, že můžu trénovat takový tým a takové hráče. Tomáš Vyoral se asi narodil na šťastné planetě. Smekám před všemi, ale to, že si dvaadvacetiletý kluk vzal osud tak důležité bitvy do svých rukou, bylo neuvěřitelné. Jediné, co mě mrzí, je to, že se toho nedožil pan Slavomír Bednář," pravil děčínský lodivod.

DĚČÍN – PROSTĚJOV 82:63 (17:11, 38:28, 53:48)

Nejvíce bodů: Vyoral 23, Stria 14, J. Houška 10 – Slezák a Tomanec po 12, O. Peterka a Nečas po 10. Fauly: 19:25. Trestné hody: 24/19 – 14/6. Trojky: 9:9. Doskoky: 39:38. Diváků: 1 200 (vyprodáno).

Konečný stav série: 3:2. Postoupil Děčín, ve finále ho čeká Nymburk