Favoritem jsou svěřenci Pavla Budínského. Ti se stále přetahují s Prostějovem o druhé místo, Ústí nad Labem zuby nehty drží šestou příčku. Ale jeden zápas už Válečníci s ústeckým rivalem ztratili. „Nesmíme chybovat tak, jak jsme to předvedli právě v tom prohraném zápase na ústecké palubovce. Stačí, abychom udrželi koncentraci," myslí si děčínský kapitán a pivot Jakub Houška.

Jakube, dnes na vás čeká tradiční derby s Ústím. Jak se na tuto bitvu těšíte?
Na zápas se opravdu moc těším. Potřebujeme a chceme vyhrát. To je to nejdůležitější. Bude to určitě zajímavá bitva. Ale my jsme doma a to bereme jen vítězství!

Co by podle vás mělo na ústeckou Slunetu platit?
Myslím, že na ně platí právě náš styl basketbalu. Jen nesmíme chybovat, jako jsme to předvedli při naší porážce v Ústí. Neměli bychom se nechat rozhodit ani okolím. Stačí udržet koncentraci.

JAKUB HOUŠKA - kapitán BK Děčín.Vy jste minule ztratili dobře rozehraný zápas v Kolíně. Co se tam přihodilo?
Na konci zápasu nám odešla střelba. Pak to chcete za každou cenu zlomit, ale my to spíše ještě více zkazili. Někdy se to stane. To víte, že nás to mrzí. Ale pořád máme druhé místo ve svých rukách. Nemusíme čekat, musíme jen hrát.

Ústí bojuje o šesté místo, poslední tři zápasy ale prohrálo. Je podle vás z formy?
Mám být upřímný? Ústecké výkony nesleduju. Nějak mi nesedí hodnotit formu našich soupeřů. Každý by se měl soustředit hlavně sám na sebe. Ono se vám pak takové vyjadřování se o soupeři může obloukem vrátit.

Blíží se konec základní části, play-off klepe na dveře. Vyhlížíte už svého soupeře?
Ne! My chceme být druzí a to je jediné, co nás zajímá! To, co se děje v nižších patrech tabulky, nijak nepropočítáváme, ani s tím nekalkulujeme. Je nám to opravdu jedno.

Ale teoreticky, tak jako minulý rok by to mohlo být právě Ústí nad Labem.
Pro diváka by to byla určitě velká událost. Ale myslím si, že to nedopadne. Jestli udržíme stříbrnou pozici, tak na Slunetu s největší pravděpodobností nenarazíme. Ale na sto procent to nevím, nemám to spočítané. Možná by to věděl někdo v Ústí.

V roli hosta se ve vaší hale poprvé představí Honza Jiříček. Sledujete jeho výkony v ústeckém dresu?
Když Honza odešel do Ústí, tak pravidelně hrál. Ale od našeho vzájemného zápasu se trochu topí. Určitě mu přeju, aby se zvedl. Mám ho rád a vždy mu budu přát to nejlepší. Potřebuje na hřišti pár dobrých okamžiků, pak to bude určitě lepší.

Co byste vzkázal před derby fanouškům?
Ať si derby všichni užijí. Přeju si, aby si zafandili, odreagovali se od každodenních starostí a společně s námi se prostě pobavili.

A CO NA TO MUŽI Z LAVIČKY?

PAVEL BUDÍNSKÝ, BK Děčín: „Domácí utkání s Ústím nad Labem je pro nás prvním v týdnu pravdy, ve kterém se rozhodne o konečném umístění před play-off. Stále máme šanci vybojovat druhé místo, což je velmi silná motivace. Navíc nešťastná prohra v posledním vzájemném utkání tento fakt umocňuje. Proto se musíme soustředit na svůj výkon a vnutit soupeři náš styl hry. Ústí se opírá o hru zahraničních hráčů Larocheho, Vetteho, Burnatowskeho a Aliče, kterou doplňuje česká sestava. Soutěž graduje, tak myslím, že pro naše fanoušky je to skvělá příležitost přijít a podpořit náš tým v tomto utkání."

MARTIN STAVĚL, BK Sluneta Ústí nad Labem: „Proti Pardubicím to byl náš suverénně nejhorší zápas. Byla to naše třetí porážka. Teď hrajeme v Děčíně. Chceme to odehrát se ctí…"