Lepší výchozí pozici pro ostup do elitní nadstavbové skupiny mají tak děčínští Válečníci.

„Vítězství to bylo důležité. I kdybychom to ale nezvládli, máme ještě dva zápasy, kde by se to dalo dohnat. Výhra nám ale hodně pomohla. Jsme teď opravdu velmi blízko postupu do elitní šestky,“ přiznal generální manažer BK ARMEX Děčín Lukáš Houser.

Incident z první čtvrtiny, kdy rozhodčí Stanislav Kučera udělil ústeckému rozehrávači Singletarymu diskvalifikační chybu, komentovat nechtěl.

„K tomu se nebudu vyjadřovat. Jestli to zápas ovlivnilo? Je jasné, že Ústí bylo oslabené. To ano. Ale nikdo nemůže vědět, jak by ten zápas vypadal, kdyby Singletary pokračoval. Hráči se vám můžou zranit nebo být vyloučení. My jsme to ovlivnit nemohli,“ podotkl Houser.

Basketbalový zápas mezi BK Děčín a Slunetou Ústí nad Labem
Basketbalové derby rozhodl "diskopříběh"! Sluneta volá po potrestání rozhodčího

Děčínští Válečníci mají z minulé sezóny velmi podobnou zkušenost. Na začátku dubna v rámci nadstavby stejným způsobem přišli o vyloučené Šišku a Landu. Oběma vystavil diskvalifikační chybu opět Stanislav Kučera!

„Bylo to nepříjemné, byli jsme naštvaní. Byl to důležitý zápas před koncem nadstavby, bojovali jsme o třetí místo. Paradoxně nás to semklo a pomohlo do finální části celé sezóny,“ vzpomíná Houser.

Vedení děčínského klubu se tehdy proti rozhodnutím odvolalo. „Šli jsme oficiální cestou. Ale všechno nám bylo zamítnuto. Tresty zůstaly. Ale tak jako tak vám to nevrátí ten samotný zápas. A že to byl ten samý rozhodčí? O tom nechci vůbec spekulovat,“ zdůraznil Houser.

Trenér Ústí nad Labem Antonín Pištěcký se po tiskové konferenci pustil do hodnocení dvoukolového systému nejvyšší basketbalové soutěže. A nešetřil kritikou.

„Podle mě si nezvolil vhodný moment, na tohle by měl být prostor někde jinde. Souhlasím jedině s tím, že by se stihlo hrát čtyřkolově. Ale to by zase nebyl prostor na pohárové zápasy. A rozhodně nejsme nakloněni modelu, že Nymburk, nebo Pardubice budou hrát poháry a v lize odehrají třeba jen polovinu zápasů. To není regulérní. Co je náš návrh? Liga se může hrát čtyřkolově, ale pouze s deseti týmy,“ uzavřel vše generální manažer BK ARMEX Děčín.

Masopust v Markvarticích.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled