Celá akce byla pod patronátem ZOO Děčín, pro kterou to byla vůbec první akce v roce 2014. Děčínský Válečník byl před samotnou přednáškou velmi nervózní. „Těsně před začátkem jsem myslel, že uteču domů. Po pěti minutách to ale ze mne spadlo. Pomohlo mi publikum a jeho reakce," přiznal Luboš Stria pro server koubasket.cz.

Volba přednášejícího, který je známým děčínským sportovcem, se v tento brzký lednový termín ukázala jako správná, protože zajímavé povídání o zemích, které zrovna nepatří mezi vyhledávané turistické destinace, přilákalo do knihovny odhadem kolem 130 návštěvníků. Potvrdilo se tak pravidlo, že BK Děčín prostě táhne a jeho fanoušci umí zaplnit nejen Maroldovku, ale i knihovnu. „Jsme moc rádi, že Luboš pozvání na přednášku přijal a již se s ním domlouváme na pokračování jeho vyprávění," potvrdila Alena Houšková ze ZOO Děčín.

Děčínský basketbalista a vášnivý cestovatel si nakonec celou akci opravdu pochvaloval. „Všichni posluchači, kteří dorazili, byli opravdu skvělí. Bylo to dlouhé a krátké zároveň. Hned u prvního vyprávění o Gruzii a Arménii jsem se zdržel a další dva party tak byly kratší. Cestování je moje vášeň. Když jsem zavzpomínal a vyprávěl při prohlížení fotek, tak jsem zjistil, že by mi to trvalo podstatně déle než náš basketbalový zápas a vyměřený čas na přednášku, tak jsem ten konec trošičku urychlil," přiznal Stria, který se nebrání další zajímavé přednášce. „Mám choutky ještě na jednu přednášku o putování po Španělsku, která by byla úplně o něčem jiném, ale mohlo by to být zajímavé a inspirativní pro mnoho lidi," dodal hráč BK Děčín.