„Hodnocení musí být kladné. Vyhrálo se a postoupilo. To byl náš hlavní cíl, který jsme do puntíku splnili," mnul si ruce děčínský křídelník Luboš Stria, který se vrátil na palubovku po kratší pauze zaviněné svalovým zraněním.

Regionální soupeř z města nad Labem nepřijel v dobrém rozpoložení. „Máme v týmu nějakou virózu, sami jste viděli, v jakém počtu jsme tady byli. Nechci říct, že se něco vypustilo, to rozhodně ne. Ale pohár je pro nás prostě vedlejší soutěž. Mnohem důležitější je pro nás samotná liga," přiznal ústecký košíkář Adam Žampach.

Domácí do zápasu vlétli velmi dobře naladěni a brzy si vypracovali vedení 19:4. Dařili se jim tříbodové pokusy, například Bosák si v rychlém sledu na své konto připsal hned tři. Celkově jich Válečníci za první periodu stihli hned sedm.  „Ústí ten střed hodně ucpalo, nechtělo dát šanci našim podkošovým hráčům. Otevřel se nám perimetr a pěkně nám to tam padalo," usmíval se Stria.

Ústeckou vlajku se snažil držet obrovitý Vette, ale jeho příspěvek na jakýkoliv zvrat 
v utkání nemohl stačit. V poločase si Děčín hýčkal třináctibodový náskok a po změně stran se obraz hry neměnil.

Diváci se nenudili, na hřišti se hrálo hlavně útočně. Domácím k magické hranici sta bodů chybělo velmi málo. „Je pravda, že jsme v poslední době začali více bránit. Ale tady se to bralo pomalu jako příprava na důležitou ligovou bitvu s Brnem. Děčín ale potvrdil, že má fazónu, navíc mu to padalo z dálky. Vyhrál naprosto zaslouženě," uznale přikyvoval Žampach.

Válečníci tak mají před vysněným Final Four poslední překážku – Kolín. „Nám je vlastně jedno, koho budeme mít. Na naší straně je vítězná mentalita, věříme si. Na druhou stranu do každého zápasu musíme jít s pokorou, může se něco zadrhnout. Ale v letošním poháru cítíme šanci," dodal Stria.

BK DĚČÍN - SLUNETA ÚSTÍ NAD LABEM 93:80 (29:17, 56:43, 77:59)

Nejvíce bodů: Bosák26, Vyoral13, Jelínek a Landa po 13 – Vette18, Pecka15, Laroche 14. Trojky:13:5. TH:14/17 –  17/21. Doskoky: 23:28. Fauly: 23:17.

Čtvrtfinálové dvojice (28. ledna):

Pardubice – Jindřichův Hradec, Děčín – Kolín, Prostějov – Opava.

Čtvrtého účastníka Final Four (20. a 21. února v Brně) určí ČBF prostřednictvím divoké karty, Nymburk se obhajoby vzdal.