U týmu, který v loňském roce zvítězil na evropském šampionátu U 16, totiž jako asistent hlavního trenéra Richarda Fouska zkušený děčínský košíkář Robert Landa.

Mladé basketbalistky sehrály poslední dva přípravné zápasy právě v Děčíně, kde se utkaly se silnou Austrálií. Byla z toho výhra 70:62 a druhý den přece jen krutější porážka 48:67. „V prvním případě holky sehrály výborné utkání s vítězným koncem. Družstvo se vyvarovalo výraznějšího výkonnostního výpadku, naopak se podařil vstup do utkání, kdy díky vysoké úspěšnosti zakončení naše děvčata vedla až o 17 bodů," pochvaloval si Landa.

Další den však přišla docela pořádná facka. „Utrápený zápas, naše hráčky nedokázaly bránit, útočit, skórovat ani bojovat. Věřím, že předvedená hra ani přístup nejsou opravdovým obrazem našeho týmu. Potřebujeme na to rychle zapomenout a s čistou hlavou vyrazit na světový šampionát, kde nás čekají v základní skupině tři podobně těžká utkání," má jasno Landa.

První utkání čeká naši reprezentaci už ve středu, když ve Španělsku změří od 18.15 síly s Itálii. V pátek pak hraje Česko proti USA, posledním soupeřem v základní skupině bude v sobotu Korea.

„Nejsme družstvo jednotlivých individualit, ale jsme silný tým. Kolektivní hra je naše nejsilnější zbraň," je si vědom trenér Richard Fousek.