Potřetí a nejspíš i naposledy si to rozdají basketbalisté Děčína a Ústí. Žhavé derby v sobotu uzavře základní část Národní ligy. Pak se cesty regionálních rivalů rozejdou. Válečníci budou usilovat o co nejlepší pozici pro play off v nadstavbové skupině A1, Pandy se budou rvát o vyřazovací boje v A2. Na další střet by tak mohlo dojít až v play off.

V letošní sezoně má navrch Děčín, který pokořil Ústí v obou zápasech – nejdřív v lize 73:70, pak i v poháru 79:64. Pokaždé se hrálo v Ústí, teď od 18:00 to bude poprvé v Děčíně. Favorit je opět jasný. „Ano, v Děčíně nebudeme favoritem, obzvlášť když si Děčín zkomplikoval boj o druhou příčku s Pardubicemi, budou Děčínští o to víc nažhaveni na derby. My máme také co napravovat a rozhodně nejedeme do Děčína odevzdaní, ale budeme chtít překvapit, přeci jenom je to derby!" vzkazuje ústecký pivot Stanislav Votroubek, který je po operaci utržené ramenní šlachy a derby bude sledovat jen z tribuny.

Ústí má za sebou nepovedený zápas s USK, který ho odsoudil k účasti v horší skupině A2. Děčín zase vstřebává stobodový příděl od Pardubic. „V domácím utkání chceme zakončit základní část výhrou. Budeme muset ale hodně bojovat a hrát velmi dobře, neboť Ústí bude jako vždy v derby nepříjemným soupeřem," uvědomuje si Pavel Budínský, kouč Armexu. „Ač se naše cesty po tomto utkání rozdělí do jiných skupin, každá výhra bude mít v další fázi soutěže důležitou roli. To platí právě i pro dnešní utkání, kdy si chceme udržet aktuální třetí místo v ligové tabulce."

Zatímco Válečníkům půjde o povinné vítězství, pro Slunetu by dva body znamenaly hodně příjemný polštář pro nadstavbu, kde bude hájit sedmé místo.

„Po neúspěšném boji o A1 musíme nyní zabrat a poprat se o poslední dvě postupová místa do play off. Jsme sice na sedmé příčce, ale Prostějov a Jindřichův Hradec ztrácí jedno, respektive dvě vítězství a v nadstavbě bude ještě hodně zápasů a bude to hodně napínavé," předesílá zraněný Votroubek, který se vrátí až na play off.

Oba tábory se těší i na atmosféru, která vzájemné zápasy doprovází. „Derby je vždy zajímavé. Těším se na atmosféru, která bude určitě skvělá," říká kápo Děčína Jakub Houška.