Severočeský dvojblok zbourán! Pardubičtí basketbalisté nejdříve ve středu vyloupili Ústí nad Labem a v pátek v podvečer vyzráli také na Děčín. A to stylem start - cíl. Válečníky totiž ani jednou nepustili do plusu. Konkurentu v bojích o co nejlepší postavení před play off přichystali jeho devátou prohru v řadě.

Pardubičtí do utkání doslova vlétli a za dvě minuty si vypracovali vedení 7:0. A byli velice ostražití, protože si z minulosti moc dobře pamatovali, že Děčínu se nesmí dát sebemenší možnost znovu se nadechnout. Celý první poločas si udržovali dostatečné vedení a také ho dokončili v sedmibodovém plusu. Na poměry těchto dvou soupeřů padlo nezvykle moc bodů. Prapor Beksy držel Ozren Pavlovič. Chorvatská posila, která si za dvacet minut vytvořila klubové maximum. Co minuta to bod. Chvílemi to vypadalo, jako by se v lednu procházel po Makarské riviéře… Tolik mu Severočeši dopřávali prostoru.

Do druhé poloviny zápasu měli domácí ještě lepší vstup. Po šňůře 10:0 se utrhli do sedmnáctibodového trháku. Jenže jako by jim uškodil. Severočeši zmobilizovali síly a zejména Lamb Autrey a Tomáš Pomikálek je přitáhli na pět bodů. Poněkud odzbrojení Válečníci ožili a před závěrečným kvartálem bylo vše otevřené. Pět minut se drželi, ovšem pak jim definitivně zavřela dveře Kohoutova trojka. Ve zbytku utkání drželi otěže v rukou domácí.

BK JIP Pardubice – BK Armex Děčín 92:80 (26:19, 54:47, 70:65)

Body: Pavlovič 27, Švrdlík 18, Kohout 15, Singletary 12, Svoboda 10, Půlpán a McGaughey po 5 – Autrey 19, Šiška 16, Pomikálek 14, Landa 9, Feštr 6, Carlson 5, Ježek a Grunt po 4, Krakovič 3. Rozhodčí: Hruša, Kapaňa, Komprs. Fauly: Trestné hody: Trojky, Doskoky: Diváci: 1055.

Ohlasy po utkání

Levell Sanders (trenér domácích): "Bylo to těžké, jako byla všechna předchozí utkání s Děčínem. Šlo o hodně fyzický zápas, ale odvedli jsme dobrou práci. Hráčům jsem o přestávce říkal, že dobré věci z prvního poločasu je potřeba přenést do druhé půle, což se nám podařilo. Měli jsme pět dvouciferných střelců. Výborný zápas odehráli Ozren Pavlovič, Kamil Švrdlík, Ondra Kohout, velmi dobře hrál Michal Svoboda… Myslím si ale, že celkově šlo o kvalitní týmový výkon. Tenhle zápas jsme odehráli právě s takovou energií, jaké bylo potřeba."

Ondřej Kohout (hráč domácích): "Pro nás je každá výhra strašně důležitá, a s Děčínem obzvlášť, to vždycky bývají řežby do poslední vteřiny. Jsem moc rád, že jsme to uhráli. Podobné zápasy ani tak nerozhodují basketbalové věci. Myslím, že dneska jsme byli o trošku důslednější než v předchozích dvou zápasech s Děčínem, hlavně na obranné polovině hřiště."

Pavel Budínský (trenér hostů): "Prohráli jsme, takže jsme samozřejmě smutní, nicméně prohráli jsme s velmi dobře hrajícími Pardubicemi. Tipl bych si, že Pardubice hrály jeden ze svých lepších zápasů v nadstavbě. Utkání jsme chtěli hrát trochu jinak. V prvním poločase jsem měl pocit, že hra neměla tempo, neměla rytmus, neměla nic. Házelo se hodně trestných hodů… To nám moc nevyhovuje, nicméně pořád jsme byli ve hře, 7 bodů dole. Pak jsme nechali Pardubice odskočit na 17 bodů, ale jsme Válečníci, takže jsme se vrátili zpátky, ale pak si necháme dát dvě trojky a strašně nás to láme. V celkovém obraze si Pardubice výhru zasloužily, protože byly efektivnější, bojovné, prostě uhájily domácí palubovku."

Tomáš Pomikálek (hráč hostů): "Prohráli jsme, takže mé hodnocení je záporné. Střídáme dobré chvíle se špatnými a bohužel, těch špatných je pořád víc. Nedokážeme správně vyhodnotit útok, stejně tak děláme pořád stejné chyby v obraně: nevypomůžeme si, když máme, nepřebereme, když máme… Nechci říkat, že to byl špatný zápas, byla to klasická bitva s Pardubicemi, jako vždycky, ale bohužel dnes jsou šťastnější Pardubice."